Τα καυσόξυλα με το κυβικό συμφέρουν τους καταναλωτές

Γιατί Συμφέρουν τα Καυσόξυλα με το Κυβικό;

Το συχνότερο ερώτημα των αγοραστών καυσόξυλων είναι αν πρέπει να αγοράζουν καυσόξυλα με το κυβικό ή τον τόνο.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια –πριν αυξηθεί η ζήτηση λόγω της κρίσης- οι έμποροι πουλούσαν με τον τόνο. Αυτό όμως άλλαξε με αγορανομική διάταξη του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με τα όσα ισχύουν στην ευρωπαϊκή αγορά εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών ποιος από τους δύο τρόπους μέτρησης είναι ο σωστός ή ο πιο συμφέρον.

Γιατί άλλαξε η νομοθεσία

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως, εφόσον πλέον ο νόμιμος τρόπος μέτρησης είναι με το κυβικό, αυτός είναι και ο ενδεδειγμένος. Η μέτρηση με το βάρος είχε πολλά μειονεκτήματα για τους πελάτες, τα οποία οι επιτήδειοι έμποροι εκμεταλλεύονταν για να κερδοσκοπούν.

Το πιο συχνό φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί ήταν να βρέχονται να ξύλα λίγο πριν την πώληση ή να πωλούνται νωπά μαζί με ξερά καυσόξυλα ώστε να αυξάνεται το συνολικό βάρος και ο πελάτης να χρεώνετε περισσότερο.

Οι αρχές λοιπόν βλέποντας την κερδοσκοπία εις βάρος των καταναλωτών αποφάσισαν να ρυθμίσουν τη αγορά προς όφελος τους, εξαλείφοντας τη βασική αιτία του προβλήματος

Καυσόξυλα με το κυβικό

Πλέον, η μέτρηση στα καυσόξυλα γίνεται με δύο τρόπους με το χωρικό κυβικό χύδην (χύμα καυσόξυλα) ή το χωρικό κυβικό στοιβαχτού (στοιβαγμένα καυσόξυλα).

Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.

Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.

Και οι δύο τρόποι μέτρησης είναι νόμιμοι σύμφωνα με το άρθρο 116 που αναφέρεται στη λιανική πώληση καυσόξυλων με το κυβικό. 

Τα καυσόξυλα μπορούν να διατίθενται σε περιέκτες κανονικού γεωμετρικού σχήματος (κλωβούς, παλέτες, μεγασάκους). Οι λιανοπωλητές δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε €/m3 στοιβαχτού ή σε €/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.

Γιατί να Αγοράσετε Καυσόξυλα με το Κυβικό

Ο βασικός λόγος της εφαρμογής αυτού το μέτρου έχει να κάνει με την ποσότητα που αγοράζετε. Με την μέτρηση με το κυβικό, οι επαγγελματίες δεν έχουν κίνητρο να συνεχίσουν την ίδια πρακτική γιατί δε κερδίζουν κάτι από το βρέξιμο των καυσόξυλων. Κατά συνέπεια, όλες τις εποχές του χρόνου ο καταναλωτής αγοράζει την ίδια ποσότητα καυσόξυλων.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι πλέον ως καταναλωτές μπορείτε να ελέγχετε μόνοι σας, αν η ποσότητα που παραλάβατε είναι ακριβής. Με μια μετροταινία είναι εύκολο να μετρήσετε τον περιέκτη ή τα στοιβαγμένα καυσόξυλα.

Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος έχει σχέση με την ποιότητα των ξύλων που παραλαμβάνετε. Όπως είπαμε οι έμποροι δεν έχουν πλέον κίνητρο για διάθεση νωπών καυσόξυλων. Οπότε είναι πιο πιθανό να σας πουλήσουν στεγνά καυσόξυλα, αφού δεν θέλουν να χαλάσουν τη φήμη τους.

Επιλέξτε τον προμηθευτή σας

Δυστυχώς, παρά τις αλλαγές υπάρχουν ακόμα επιτήδειοι που πουλάνε καυσόξυλα σε κλωβούς μικρότερων διαστάσεων από αυτές που είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν. Εκμεταλλεύονται είτε την άγνοια των καταναλωτών είτε την ανάγκη τους για καυσόξυλα.

Ο βασικός τρόπος για να μην πέσετε θύματα απάτης είναι αγοράζετε συστηματικά από κάποιον δοκιμασμένο προμηθευτή. Αν είστε νέοι πελάτες, αναζητήστε κριτικές στο ίντερνετ, περιηγηθείτε στον ιστότοπο των εμπόρων και κυρίως μιλήστε μαζί τους. Ο τίμιος έμπορος έχει πολλές και κυρίως καλές κριτικές από τους πελάτες του, θέλει να ενημερώνει το κοινό με πολλές πληροφορίες και είναι πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε σας ερώτηση.

2 thoughts on “Γιατί Συμφέρουν τα Καυσόξυλα με το Κυβικό;

Comments are closed.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d