Πως να Επιλέξετε Καυσόξυλα για το Τζάκι σας

Ποια Είναι τα Καλύτερα Καυσόξυλα για το Τζάκι σας;

Πολλοί από εμάς έχουν ένα σωρό από καυσόξυλα κάπου στο εξωτερικό των σπιτιών μας από μια πρόσφατη κοπή δέντρων. Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιο είδος ξύλου είναι καλύτερο να καεί σε τζάκι ή ξυλόσομπα; Έχει σημασία; Τι θα συμβεί εάν λάβετε το λάθος είδος ξύλου;

Προσδιορισμός τύπων καυσόξυλων

Ενώ είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος του ξύλου θα κάει σε τζάκι, η επιλογή του σωστού ξύλου είναι σημαντική όχι μόνο για την απόλαυση της φωτιάς, αλλά για την υγεία τη δική σας και του περιβάλλοντος. Το καλύτερο είδος ξύλου για κάψιμο είναι ένα από τα σκληρά ξύλα, όπως οη δρυς, το σκληρό σφενδάμι και η οξιά επειδή απελευθερώνουν περισσότερη θερμότητα.

Δρυς

Η δρυς θεωρείται το καλύτερο ξύλο για να καεί σε τζάκι, μακράν. Γιατί; Αυτός ο τύπος ξύλου παράγει αργή καύση που διαρκεί περισσότερο και καίει πιο ομοιόμορφα και θερμότερα. Επιπλέον, ο δρυς είναι άφθονος και βρίσκεται σε σχεδόν οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Υπάρχει όμως μια προειδοποίηση: για να καίγεται καλά, πρέπει να ωριμάσει καλά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αποξηραίνεται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την κοπή, έτσι ώστε να στεγνώνει καλά. Η βελανιδιά μπορεί επίσης να είναι λίγο πιο δύσκολο να αναφλεγεί, αλλά θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα από την τέλεια φωτιά μόλις αρχίσει.

Σφένδαμος ή Σφενδάμι

Το σκληρό σφενδάμι βρίσκεται κυρίως στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Όπως και η δρυς, είναι βαρύ και καίει αργά. Διαφορετικοί τύποι σφενδάμου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καυσόξυλα περιλαμβάνουν το κόκκινο σφενδάμι, το σκληρό σφενδάμι, το μαύρο σφενδάμι.

Οξιά

Η οξιά εκπέμπει μια όμορφη φλόγα, αλλά σε αντίθεση με το δρυ ή σφενδάμι, καίγεται γρήγορα, έτσι θα πρέπει να έχετε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι δρυ και σφενδάμο.

Περισσότερες συμβουλές για τα καυσόξυλα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για την επόμενη σας σεζόν:

Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε αποξηραμένο ξύλο ή έχετε χρόνο να το αφήστε να στεγνώσει. Το στεγνό ξύλο παράγει περισσότερη θερμότητα, καίει πιο καθαρά και είναι ευκολότερο να ξεκινήσει. Το ξερό ξύλο έχει ένα γκριζωπό χρώμα και είναι σχετικά ελαφρύ. Το βαρύ ξύλο μπορεί να υποδείξει ότι υπάρχει ακόμα υγρασία, που θα καεί γρήγορα και δεν παράγει τόσο πολύ θερμότητα.

Μη καίτε βαμμένα ή επεξεργασμένα καυσόξυλα από κατασκευαστικά έργα, καθώς η καύση αυτού του τύπου ξύλου μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς χημικές ουσίες στο σπίτι σας.

Αποθηκεύστε το ξύλο σας σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο ψηλότερα από το έδαφος, προστατευμένο από τα στοιχεία της φύσης χρησιμοποιώντας πλαστικό μουσαμά ή κάλυψη.

Φέρτε μέσα στο σπίτι μόνο τα καυσόξυλα που θα χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα. Επειδή το ξύλο προσελκύει ζωύφια, όπως τα μυρμήγκια, φέρνοντας περισσότερα ξύλα από όσα χρειάζεστε για την ώρα θα ενθαρρύνει τα ζωύφια να εισέλθουν μέσα.

Και να θυμάστε – ανεξάρτητα από το είδος του ξύλου που χρησιμοποιείτε, προγραμματίστε να καθαρίσετε την καπνοδόχο σας πριν από τον Σεπτέμβριο, για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή, καλά επισκευασμένη και έτοιμη πριν την πρώτη φωτιά της σεζόν.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d