Ξύλα για Τζάκι

Απαντήσεις σε Ερωτήσεις για τα Καυσόξυλα

Σε αυτό το άρθρο δίνουμε απαντήσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες ερωτήσεις των καταναλωτών σχετικά με τα καυσόξυλα ή αλλιώς ξύλα για τζάκι.

Τι καυσόξυλα πρέπει να καίω στο ενεργειακό μου τζάκι;

Οποιαδήποτε μορφή παρθένας ξυλείας ( ακατέργαστης ) όπως οξιά, δρυς, πεύκο και ελιά  είναι κατάλληλη για καύση στο ενεργειακό μας τζάκι.  Επεξεργασμένα ξύλα βαμμένα, βερνικωμένα, εμποτισμένα η νοβοπάν, μελαμίνες και γενικά όσα περιέχουν χημικά στοιχεία κόλες  βερνίκια είναι απαγορευτικά!  Κατά την καύση τους απελευθερώνουν μικροσωματίδια που βλάπτουν τόσο το τζάκι και την καμινάδα μας όσο την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον. Οι συνέπειες της καύσης τέτοιων ξύλων είναι η σταδιακή αλλοίωση των μετάλλων της ενεργειακής  μας εστίας, η έντονη συσσώρευση και συμπύκνωση μικροσωματιδίων και αιθάλης στην καμινάδα με άμεσο κίνδυνο την εκδήλωση πυρκαγιάς. Τέλος οι επιπτώσεις που έχουν αυτά τα καυσόξυλα στην μόλυνση του περιβάλλοντος είναι σημαντικές γιατί τα μικροσωματίδια που εκπέμπουν κατακάθονται στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν τα χλωρά η τα βρεγμένα ξύλα για τζάκι;

Τα υγρά ξύλα για τζάκι δεν παράγουν θερμότητα , το σύνολο της ενέργειας σπαταλείται κατά την εξάτμιση της υγρασίας του ξύλου με αποτέλεσμα το ενεργειακό μας τζάκι να μην αποδίδει σωστά. Παράλληλα  δημιουργείται  ένας πολύ μεγάλος όγκος από καπνό που πολλές φορές δεν έχει την δυνατότητα να αναρροφήσει η καμινάδα του τζακιού με αποτέλεσμα το τζάκι να   ‘’ καπνίζει ‘’ και η πόρτα να ‘’ μαυρίσει ‘’ από την έντονη συσσώρευση αιθάλης στο εσωτερικό της εστίας. Επίσης η καύση  υγρών ξύλων είναι αιτία για την δημιουργία πίσσας  στα εσωτερικά τοιχώματα της καμινάδας μειώνοντας σταδιακά την διάμετρο της. Αν τα ξύλα είναι βρεγμένα καλό θα είναι να τα αφήσουμε μπροστά στο τζάκι λίγες ώρες πριν την καύση τους να στεγνώσουν. Αν τα ξύλα μας είναι χλωρά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Μάλλον θα πρέπει  να τα αφήσουμε να αποξηρανθούν όλο το καλοκαίρι και να τα κάψουμε του χρόνου.

Πώς μπορώ να καταλάβω πότε ένα ξύλο είναι χλωρό;

Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε πότε ένα ξύλο είναι χλωρό και πότε ξερό. Γενικά μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ξερά καυσόξυλα από την όψη το βάρος και το χρώμα τους, αλλά είναι εύκολο να μας ξεγελάσουν ορισμένες ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά που ποικίλουν ανάλογα το είδος της ξυλείας. Ένα καλά ξεραμένο ξύλο που έχει κοπεί και παραμείνει  τουλάχιστον ένα χρόνο στις κλιματολογικές  συνθήκες της χώρας μας ο φλοιός του τείνει να αποκολληθεί εντελώς. Σε αντίθεση εύκολα διακρίνουμε την πρασινάδα που βγάζει το χλωρό φρεσκοκομμένο ξύλο.

Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να μετρήσουμε την υγρασία του ξύλου με ένα ειδικό όργανο που μπορούμε να προμηθευτούμε από ειδικευμένα καταστήματα. η μέτρηση πρέπει να γίνεται  στην καρδιά του ξύλου και δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15 % . Ιδανικό ποσοστό θα λέγαμε ότι είναι από 7 – 10 %.

Η αγορά των ξύλων φροντίζουμε να γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και τα αποθηκεύουμε σε στεγασμένο χώρο που αερίζεται καλά.

Με ποια ξύλα έχει την καλύτερη απόδοση το ενεργειακό μου τζάκι;  

Τα ξύλα για τζάκι που καίγονται γρήγορα και βγάζουν μεγάλη και δυνατή φλόγα συνήθως δίνουν και τις περισσότερες θερμίδες , π.χ πεύκο , οξιά , έλατος  , ιδανικά για το ξεκίνημα μιας και θέλουμε να ανεβάσει γρήγορα θερμοκρασία το τζάκι μας και να ζεστάνει τον χώρο μας. Εφόσον ζεσταθεί ο χώρος μας προτιμούμε ξύλα πιο σκληρά όπως ελιά , δρυς , πουρνάρι , αυτά τα ξύλα καίγονται σιγά – σιγά με ήρεμες φλόγες  συντηρώντας την επιθυμητή θερμοκρασία κάνοντας ταυτόχρονα την μέγιστη οικονομία.

Τι είναι η Θερμαντική Αξία των ξύλων;

Το ποσό της θερμότητας που παράγεται κατά την πλήρη καύση από μάζα 1 γραμμαρίουξηρού ξύλου ονομάζεται θερμαντική αξία (ΘΑ) ή θερμότητα καύσης. Η ΘΑ του ξύλουκυμαίνεται από 3.900-5.100 Κcal/Kg.
Δρυς, πλατύφυλλη 4.694

Δρυς, απόδισκη 4.698

Δρυς, χνοώδης 4.681  

Οξιά 4.701  

Ακακία 4.624  

Καστανιά 4.568  

Λεύκη 4.725    

Πεύκη, τραχεία 4.842  

Πεύκη, μαύρη 4.860

Πεύκη, θαλασσία 4.856

Πεύκη, χαλέπιος 4.831  

Ελάτη 4.894  

Πηγή: energfire.gr

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d