Αγορά Ακινήτου στα Νότια Προάστια

Ακίνητα στα Νότια Προάστια: H Top Επιλογή των Επενδυτών

Δείτε σε αυτό το άρθρο 3 λόγους για τους οποίους η ζήτηση για ακίνητα στα νότια προάστια θα αυξάνει για αρκετά ακόμα χρόνια.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου ζήτηση για ακίνητα στα νότια προάστια. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται σε μία μόνο κατηγορία ακινήτων, αλλά περιλαμβάνει ακίνητα κάθε είδους και ηλικίας.

Μεταστροφή της ζήτησης

Πρόκειται για μία ακόμη τάση μεταστροφής της ζήτησης εντός του Νομού Αττικής. Είναι απόρροια του ράλι των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία πέντε χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό, οι τιμές των ακινήτων (ακόμα και για μεγάλης ηλικίας ακίνητα) εκτοξεύτηκαν εξαιτίας της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurobank Property Services, η μετατροπή διαμερισμάτων σε κατοικίες κατάλληλες για βραχυχρόνια μίσθωση αύξησε τις τιμές από 20 έως 90% σε κάποια σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Τι συμβαίνει με τα ακίνητα στα νότια προάστια

Η αύξηση της ζήτησης στα νότια προάστια πυροδοτείται από τρεις βασικές αιτίες.

Σαφώς η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η πρώτη από αυτές. Η κομβική θέση των νοτίων προαστίων με εύκολη πρόσβαση στα κεντρικά σημεία της πόλης, στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι του Πειραιά, τα καθιστούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες που θέλουν να περάσουν μερικές μέρες στην Αθήνα. Η προνομιακή θέα στο Σαρωνικό, οι οργανωμένες παραλίες και ο κοσμοπολίτικος αέρας της περιοχής είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα τους.

Το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας έχει δημιουργήσει μία κατηγορία επενδυτών οι όποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στα νότια προάστια. Το πρόγραμμα της Golden Visa επιτρέπει να αποκτήσουν άδεια παραμονής πολίτες τρίτων χωρών που θα επενδύσουν σε ακίνητα τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Οι επενδυτές αυτοί ενδιαφέρονται για ακίνητα στα νότια προάστια τα οποία έχουν προοπτική είτε να τους αποφέρουν εισόδημα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε μεταπωλητική αξία αν κάποια στιγμή θελήσουν να απόεπενδύσουν.

Η τρίτη αιτία της ανόδου του ενδιαφέροντος για ακίνητα στα νότια προάστια είναι η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η σχεδιαζόμενη μετατροπή του χώρου από μία έρημη έκταση στην αθηναϊκή ριβιέρα δημιουργεί υψηλές προϋποθέσεις για εκτόξευση του real estate της περιοχής. Επενδυτές ακινήτων πώς κυνηγούν τις ευκαιρίες, “χτενίζουν” την περιοχή για ακίνητα με υψηλό potential και χαμηλή τωρινή αξία.

Το πλεονέκτημα της αγοράς ακινήτων στα νότια προάστια

Η αγορά ακινήτων στα νότια προάστια παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με αυτή του κέντρου της Αθήνας. Οι διαθέσιμοι χώροι για δημιουργία νέων κτιρίων υψηλών προδιαγραφών είναι πολύ περιορισμένοι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα στα νότια προάστια υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη ή άλλες που μπορούν εύκολα να αποτελέσουν τον πυρήνα για ανάπτυξη ακινήτων υψηλών προδιαγραφών.

Οι προσδοκίες για το real estate των νοτίων προαστίων

Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κάνεις ότι το ενδιαφέρον για ακίνητα στα νότια προάστια δεν είναι συγκυριακό. Δεν είναι δηλαδή ένα πυροτέχνημα που θα κρατήσει μόνο μερικά χρόνια και ύστερα θα σβήσει. Αντίθετα μεγάλα μεσιτικά γραφεία στα νότια προάστια υπολογίζουν ότι αυτή η τάση θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια. Φτάνει να σκεφτεί κανείς ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αξιοποιηθεί η έκταση του παλιού αεροδρομίου είναι περίπου 10 με 12 χρόνια.

Φαντάζει λοιπόν πολύ ρεαλιστικό το σενάριο τα ακίνητα στα νότια προάστια να παραμένουν στις top επιλογές των αγοραστών για την επόμενη 15ετία τουλάχιστον.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d