Θέλετε να Πουλήσετε το Ακίνητο σας

Θέλω να Πουλήσω το Σπίτι μου Άμεσα. Πόσο Εύκολο Είναι;

Αν είστε από εκείνους που αναρωτιούνται « θέλω να πουλήσω το σπίτι μου άμεσα. Τι πρέπει να κάνω;» τότε βρίσκεστε μπροστά σε μία μεγάλη απόφαση. Για να μπορέσετε να πουλήσετε το σπίτι σας στην καλύτερη δυνατή τιμή θα χρειαστεί να έχετε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και να έχετε τη βοήθεια ενός μεσιτικού γραφείου.

Τι προσφέρει ένα μεσιτικό γραφείο

Η αγορά ακινήτων στην εποχή μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Απαιτεί εμπειρία γνώσεις ικανότητες μάρκετινγκ, καλή επικοινωνία και πολύ υπομονή τόσο από εσάς όσο και από τον μεσίτη ακινήτων σας. Αν δεν συνδυαστούν όλα τα παραπάνω από μία οργανωμένη ομάδα το πιθανότερο είναι ότι το ακίνητο δεν θα πουληθεί στη μέγιστη δυνατή τιμή.

Ίσως στο παρελθόν αρκούσε η συνεργασία με έναν μεσίτη που είχε τη φήμη του καλού πωλητή. Στην εποχή μας όμως τις περισσότερες και τις πιο επιτυχημένες αγοραπωλησίες τις κάνουν μεσιτικά γραφεία με εξειδικευμένους συμβούλους ακινήτων.

Η πώληση ακινήτου στην υψηλότερη δυνατή τιμή απαιτεί τη συνεργασία ενός μεσιτικού γραφείου με εμπειρία στο real estate της περιοχής. Αυτό θα θα σας καθοδηγήσει στην διαμόρφωση της τιμής η οποία θα φέρει πολλούς ενδιαφερόμενους στην πόρτα σας, θα σας βοηθήσει με την απαραίτητη γραφειοκρατία και κυρίως θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο κάνοντας ραντεβού με τους υποψηφίους αγοραστές.

Κατάλληλη προετοιμασία του ακινήτου

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται σε κάθε υποψήφιο αγοραστή θα καθορίσει το ενδιαφέρον που θα δείξει στη συνέχεια. Πολύ συχνά οι υποψήφιοι αγοραστές ψάχνουν να βρουν αδύνατα σημεία στο ακίνητο σας προκειμένου να διαπραγματευτούν μία καλύτερη τιμή από αυτή που ζητάτε.

Για το λόγο αυτό προσπαθήστε να δείτε το ακίνητό σας μέσα από τα μάτια του υποψηφίου αγοραστή. Αν πιστεύετε ότι δυσκολεύεστε να το κάνετε αυτό, συμβουλευτείτε κάποιο φίλο σας ή τον σύμβουλο ακινήτων που συνεργάζεστε.

Κάντε μία βόλτα περιμετρικά του ακινήτου σας. Ποια είναι η εικόνα που δημιουργεί με την πρώτη εντύπωση; Δείχνει απεριποίητο η καλοδιατηρημένο; Σε ποια κατάσταση είναι ο κήπος και οι κοινόχρηστοι χώροι; Οι εξωτερικές πόρτες και οι τοίχοι δείχνουν ότι το σπίτι κατοικείται; Αν δείτε σημεία τα οποία χαλούν την καλή εικόνα του, θα ήταν καλό να κάνετε μία συντήρηση τους, ώστε να βελτιώσετε την κακή εικόνα.

Εξετάστε το εσωτερικού του σπιτιού

Στη συνέχεια περάστε στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Έλεγξε τα πόμολα, τις εσωτερικές πόρτες, την υδραυλική εγκατάσταση, τα πλακάκια του μπάνιου και της κουζίνας, τις πρίζες και τα φώτα. Αν διαπιστώσετε ότι κάποια από αυτά είναι χαλασμένα αξίζει τον κόπο να κάνετε αυτές τις μικρές επιδιορθώσεις. Συχνά οι υποψήφιοι αγοραστές διαμορφώνουν αρνητική άποψη για ένα ακίνητο από τέτοιες μικρές λεπτομέρειες.

Αν δεν κατοικείται στην παρούσα φάση το σπίτι, απομακρύνετε οτιδήποτε θα μπορούσε να θυμίζει την παρουσία σας εκεί. Συνήθως οι υποψήφιοι αγοραστές θέλουν να βλέπουν το σπίτι άδειο από τα αντικείμενα του τωρινού ιδιοκτήτη.

Μία μικρή λεπτομέρεια, που όμως μπορεί να διαμορφώσει καθοριστικά την αίσθηση του υποψηφίου αγοραστή, είναι η μυρωδιά του σπιτιού. Αν είναι για αρκετό καιρό κλειστό φροντίστε, πριν την επίσκεψη του να έχετε αερίσει καλά το χώρο. Ενδεχομένως ένα αρωματικό χώρου που θα μυρίζει ένα λεπτό, αλλά ευχάριστο, άρωμα να διαμορφώσει μία καλύτερη εντύπωση στον αγοραστή.

Έμπειροι μεσίτες ακινήτων συμβουλεύουν τους υποψηφίους αγοραστές να κανονίζουν τις επισκέψεις των υποψηφίων αγοραστών τις ώρες που το σπίτι έχει την περισσότερη ηλιοφάνεια. Το άπλετο φως και η ζεστασιά του ήλιου δημιουργούν μία καλή αίσθηση για την αύρα του σπιτιού στον αγοραστή. Για το λόγο αυτό αποφύγετε να διοργανώνετε επισκέψεις τις βραδινές ώρες είσαι μέρες όπου επικρατεί συννεφιά η βροχή. Ακόμα και αν δεν το θέλει, υποσυνείδητα ο υποψήφιος αγοραστής θα επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες.

Ετοιμάστε τα απαραίτητα έγγραφα

Μερικοί πωλητές ακινήτων λένε τη φράση θέλω να πουλήσω το σπίτι μου άμεσα αλλά στην πραγματικότητα είναι ανέτοιμοι για αυτό. Γιατί; Επειδή ξεκινάνε τη διαδικασία πωλήσεις χωρίς πρώτα να έχουν ετοιμάσει τον φάκελο με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Εν συντομία τα δικαιολογητικά για την πώληση ακινήτου που πρέπει να έχει ένας ιδιοκτήτης είναι τα ακόλουθα:

1) Φορολογική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής του πωλητή προς το Δημόσιο, με τον όρο της παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα της αγοραπωλησίας και της απόδοσής στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο ή την Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα που θα χορηγήσει δάνειο.

2) Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (εκδίδεται ηλεκτρονικά από τον λογιστή).

3) Πιστοποιητικό ΔΟΥ περί μή οφειλής φόρου κληρονομιάς-δωρεάς, για ακίνητο που αποκτήθηκε αιτία θανάτου ή δωρεάς ή γονικής παροχής ή προίκας.

4) Βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ από τον Δήμο.

5) Βεβαίωση περί υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας ή μή οφειλής εισφοράς σε χρήμα από Δήμο.

6) Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, αν ο πωλητής ασκεί επάγγελμα επιτηδευματία, ελεύθερου επαγγελματία ή συμμετέχει σε ΑΕ, ΕΠΕ κλπ.

7) Βεβαίωση από μηχανικό περί μή ύπαρξης αυθαιρέτων (και συνοδευτικά έγγραφα, σχέδια και υπεύθυνες δηλώσεις αν υπάρχουν αυθαιρεσίες).

8) Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης από μηχανικό – ενεργειακό επιθεωρητή.

9) Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος αν το ακίνητο βρίσκεται εντός κτηματολογίου.

10) Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου, αν το γεωτεμάχιο έχει περιληφθεί στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία ανάρτησης του Εθνικού Κτηματολογίου.

11) Τοπογραφικό διάγραμμα από τοπογράφο μηχανικό, για οικόπεδα – αγροτεμάχια.

Θέλω να πουλήσω το σπίτι μου άμεσα. Μπορώ;

Η απάντηση είναι «Ναι» μπορείτε. Αρκεί βέβαια να έχετε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και να έχετε την καθοδήγηση ενός έμπειρου μεσιτικού γραφείου. Η μεσιτική αμοιβή που θα δώσετε είναι πολύ λίγοι μπροστά στην επαγγελματική βοήθεια θα λάβετε. Άλλωστε δεν αρκεί να πουλήσετε το σπίτι σας άμεσα πρέπει να πετύχετε και την καλύτερη δυνατή τιμή. Η συνεργασία με ένα καλό μεσιτικό γραφείο θα αυξήσει τις πιθανότητες σας να την πετύχετε.

1 thought on “Θέλω να Πουλήσω το Σπίτι μου Άμεσα. Πόσο Εύκολο Είναι;

Comments are closed.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d