Μέλι Βανίλια Μαινάλου: Ένας Σπάνιος Θησαυρός στο Τραπέζι μας
Περιεχόμενα
Χρώμα κεχριμπαρένιο με ανταύγειες καστανές, αρώματα από έλατο και γεύση που θυμίζει καραμέλα βουτύρου. Και όλα αυτά με τις αδιαμφισβήτητες ευεργετικές ιδιότητες του μελιού. Ναι, είναι το μοναδικό, σπάνιο και πολύτιμο μέλι βανίλια Μαινάλου. Ένα προϊόν ασυναγώνιστο, ένα μέλι που παγκοσμίως ξεχωρίζει για το καταπληκτικό του χρώμα με περλέ νότες, την απίστευτη γεύση του και τον μοναδικό τρόπο παραγωγής του αλλά και τις δυσεύρετες ιδιότητές του, χαρακτηριστικά που το έχουν αναδείξει σε ένα από τα καλύτερα και πολυτιμότερα μέλια σε όλο τον κόσμο.
Tο μέλι και ειδικά το ελληνικό μέλι, είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές του ιδιότητες. Ο Ασκληπιός το χρησιμοποιούσε και ως θεραπευτικό μέσο ενώ είναι πλέον διαδεδομένη η αντιβακτηριδιακή του δράση και η ευεργετική του επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς, στο συκώτι και στο πεπτικό σύστημα. Επειδή ωστόσο πρόκειται για δώρο της μητέρας Φύσης, κάθε τελικό προϊόν μελιού, ακόμη και αν προέρχεται από το ίδιο μελίσσι μπορεί να διαφέρει στις ποσότητες των συστατικών που περιέχει. Σ’ αυτό συμβάλει η ελληνική φύση και το κλίμα της Ελλάδας.
Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαφορές διαδραματίζουν οι γεωγραφικές συνθήκες και το βιολογικό περιβάλλον τα οποία καθορίζουν τις φυσικοχημικές ιδιότητες του μελιού, δηλαδή το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση, την ποσότητα σακχάρων. Ανάλογα επομένως το περιβάλλον και τη χλωρίδα του, οι μέλισσες κάνουν συγκομιδή από πηγές που δίνουν μέλι και γύρη.
Οι πηγές από τις οποίες παράγεται το μέλι είναι άφθονες. Θα πρέπει ωστόσο να μην έχουν υποστεί μετατροπές και να παρουσιάζουν σημαντική ποικιλία φυτών. Όσο πιο πλούσια είναι μια περιοχή από άποψη ποικιλίας φυτών, τόσο πιο καλή η γευστική ποιότητα και η θρεπτική αξία των μελιών που παράγονται σε αυτές τις προνομιούχες τοποθεσίες. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι όλα αυτά τα ξεχωριστά μέλια είναι αλώβητα ακόμη και από μολύνσεις.
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού:
- Το μέλι ανθέων (ή ανθόμελο) το οποίο παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών, όπως των ανθών πορτοκαλιού, θυμαριού, ηλίανθου, ερείκης, καστανιάς κ.ά.
- Το μέλι από μελιτώματα, δηλαδή το μέλι που παράγεται από εκκρίσεις των φυτών ή των εντόμων που τα απομυζούν.
Γιατί το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια είναι μοναδικό
Μέσα στην ατέλειωτη λίστα των καλών μελιών ελληνικής παραγωγής, το μέλι βανίλια Μαινάλου παραμένει στην κορυφή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Η φήμη του εκτοξεύτηκε ακόμη περισσότερο όταν το 1992 αναδείχθηκε στο μοναδικό ελληνικό μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ενώ το 1996 έλαβε το χρυσό βραβείο κατά τη διάρκεια της έκθεσης τροφίμων στο Παρίσι.
Το καταπληκτικό αυτό μέλι που πράγματι η γεύση του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε βανίλια και καραμέλα, ανήκει στα μέλια που παράγονται από μελιτώματα. Ήτοι, δεν συλλέγεται από άνθη αλλά από τα μελιτώματα που παράγουν μικροοργανισμοί -συγκεκριμένα για το μέλι βανίλια το έντομο Physokermes Hemicryphus- στον κορμό των δέντρων που ανήκουν στην κατηγορία της μαύρης Κεφαλληνιακής Ελάτης τα οποία στολίζουν το όρος Μαίναλο στην Αρκαδία. Στα μοναδικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται η χαμηλή περιεκτικότητά του σε γλυκόζη: γι’ αυτό το μέλι αυτό δεν κρυσταλλώνει. Παράλληλα, το ιδιαίτερα λαμπερό της χρώμα που ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, η χαρακτηριστική της γεύση, το υπέροχο άρωμα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες που ενισχύονται από το εξαιρετικό μαύρο έλατο από το οποίο προέρχεται, κάνουν τη Βανίλια Μαινάλου να ξεχωρίζει ακόμη και μεταξύ των καλύτερων μελιών του κόσμου.
Ένα άλλο στοιχείο που ανάγει το μέλι αυτό σε ένα τόσο σπάνιο θησαυρό, είναι -δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή- η μικρή, και περιορισμένης διάρκειας, παραγωγή του. Πράγματι, παρά την πληθώρα των κυψελών που τοποθετούν οι μελισσοκόμοι κάθε χρόνο, κυρίως, από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουλίου, η μέση παραγωγή ανά κυψέλη από μέτριας δυναμικότητας μελίσσια υπολογίζεται περί τα 15 κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί η εξαγωγή του είναι εξαιρετικά δύσκολη: Κατά τη διάρκεια της περιόδου παραγωγής, οι μέλισσες μαζεύουν το μελίτωμα που μοιάζει με υγρές σταγόνες ή με στέρεη λευκόχρωμη μάζα (βανίλια) από τα μαύρα έλατα και αφού τα επεξεργαστούν και τα εμπλουτίσουν, τα αποθηκεύουν στις κηρύθρες. Με τη σειρά τους οι μελισσοκόμοι με πολύ μεγάλη προσοχή μεταφέρουν τις κηρύθρες από τις κυψέλες σε αποθήκες όπου ακολουθεί η διαδικασία απολέπισης και τοποθέτησης στο ειδικό, για την εξαγωγή του μελιού, μηχάνημα. Μια μικρή καθυστέρηση ωστόσο στη διαδικασία και την επεξεργασία του πολύτιμου αυτού δώρου της Φύσης έχει ως αποτέλεσμα τη στερεοποίηση της βανίλιας και επομένως την καταστροφή του προϊόντος. Αν όμως καταφέρει επιτυχώς να εξάγει το μοναδικό αυτό μέλι, η συνέχεια είναι ευχάριστη για μας καθώς το προϊόν φιλτράρεται, τυποποιείται και είναι έτοιμο να γευτούμε την ασύγκριτη γεύση του απολαμβάνοντας ταυτόχρονα όλες τις ευεργετικές ιδιότητές του.
Πώς να απολαύσετε το μέλι βανίλια Μαινάλου
Ένα τόσο σπάνιο και -αναγκαστικά, όπως γίνεται αντιληπτό- πιο ακριβό μέλι, είναι καλύτερα να το απολαύσετε σε φυσική μορφή, όπως να το γευτείτε απλώς με το κουτάλι σαν γλυκό ή να το βάλετε σε φασκόμηλο ή άλλα αφεψήματα. Ειδικά όταν είστε κρυωμένοι, το εξαιρετικό αυτό μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καταπράυνση του ερεθισμένου λαιμού.
Αν θέλετε όμως να απολαύσετε τα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά απογειώνοντας παραδοσιακά γλυκά, βάλτε το στα μελομακάρονα, στους λουκουμάδες ή γλυκά κουταλιού που προτιμάτε, ή φτιάξτε ένα υγιεινό σπιτικό κέικ, ιδανικό για παιδιά αλλά και για μεγάλους.
Συνταγή για κέικ με μέλι βανίλια Μαίναλου και μήλα
Μέλι, μήλα, κανέλα: Ένας συνδυασμός που απογειώνει τον ουρανίσκο σε ένα κέικ εξαιρετικά υγιεινό, κατάλληλο για όλους – υπενθυμίζεται ωστόσο ότι τα παιδιά επιτρέπεται να γευτούν μέλι σε οποιαδήποτε μορφή άνω του έτους. Καλή απόλαυση.
Υλικά:
- 2 μεγάλα μήλα ή τρία μικρότερα
- 2 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ. σ. βούτυρο
Για το κέικ:
- ½ κούπα μέλι βανίλια Μαίναλου
- ½ κούπα λιωμένο βούτυρο τύπου Κερκύρας
- 2 μέτρια αυγά
- ½ κούπα γιαούρτι (κατά προτίμηση πρόβειο)
- 180 γρ. φαρίνα
- Λίγη βανίλια
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τα αναμειγνύουμε με το μέλι και την κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ ή τσέρκι με το βούτυρο και απλώνουμε τα μήλα. Πρέπει να καλύπτουν τη βάση και να είναι η στρώση διπλή.
Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το κέικ: Αναμειγνύουμε το βούτυρο με το μέλι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τέλος βάζουμε τη βανίλια και τη φαρίνα. Περιχύνουμε τα μήλα.
Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 150 βαθμούς, βάζουμε το πυρέξ μόνο στην κάτω αντίσταση για 20 λεπτά. Δυναμώνουμε στους 180 βαθμούς και έπειτα από 15 λεπτά βάζουμε τις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο νωρίτερα από τον συνολικό χρόνο ψησίματος που είναι τα 45 λεπτά. Ελέγχουμε με μαχαίρι σε περίπτωση που χρειάζεται λίγο παραπάνω ψήσιμο. Καλή απόλαυση