Καρκίνος του Στομάχου - Οδηγός με όλες τις πληροφορίες

Καρκίνος του Στομάχου: Συμπτώματα, Αίτια & Θεραπεία

Το στομάχι είναι ένα όργανο του πεπτικού συστήματος που πραγματοποιεί τη δεύτερη φάση της πέψης, αυτή που ακολουθεί τη μάσηση.

Στο στομάχι, τα τρόφιμα υποβάλλονται σε επεξεργασία προτού φτάσουν στο έντερο όπου απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλλονται τα απόβλητα. Είναι ένα όργανο συγκράτησης, με εμφάνιση επιμήκους σάκου, με ποικίλο σχήμα και μέγεθος ανάλογα με τη σύσταση του σώματος και τις διατροφικές συνήθειες.

Ο καρκίνος του στομάχου ή αλλιώς γαστρικός καρκίνος ή γαστρικό αδενοκαρκίνωμα, προκαλείται από μια μάζα μη ελεγχόμενων κυττάρων ανάπτυξης, που προέρχονται στο 90 τοις εκατό των περιπτώσεων από την εσωτερική επένδυση του οργάνου, τον βλεννογόνο.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους παγκοσμίως, με περίπου 22.220 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συναντάται επίσης συχνότερα στην Ανατολική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη ενώ στη Δυτική Ευρώπη, στην Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική υπάρχει σημαντική μείωση τα τελευταία 30 χρόνια.  

Η συχνότητα εμφάνισης είναι διπλάσια στους άντρες από τις γυναίκες ενώ είναι επίσης υψηλότερη μεταξύ των κατώτερων κοινωνικών τάξεων, ακόμη και αν μειώνεται (περίπου 5 τοις εκατό κάθε πέντε χρόνια).

Καρκίνος του στομάχου: Τυπολογία

Το γαστρικό αδενοκαρκίνωμα προέρχεται από τα κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου και μπορεί ανατομικά να διακριθεί εγγύς (πιο κοντά στον οισοφάγο) ή περιφερικό (πιο κοντά στον πυλωρό ή το δωδεκαδάκτυλο). Ο καρκίνος της περιοχής του άντρου είναι ο πιο κοινός (περίπου το 50 τοις εκατό όλων των καρκίνων του στομάχου).

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου διακρίνεται σε πρώιμη (αρχική) ή προχωρημένη. Ενώ, όσον αφορά τα ιστολογικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να ταξινομηθεί ως εντερικό ή διάχυτο.

Ο πρώιμος γαστρικός καρκίνος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης, με πενταετή επιβίωση 90%. Το νεόπλασμα αυτό δεν ξεπερνά τα 2 cm σε διάμετρο, δεν δημιουργεί έλκη, δεν αφορά αγγεία ή λεμφαδένες και στο μικροσκόπιο έχει καλά διαφοροποιημένη εμφάνιση.

Ο καρκίνος του στομάχου εντερικού τύπου είναι ο πιο συχνός, προσβάλλει κυρίως άνδρες και σχετίζεται με τη μετατροπή του γαστρικού επιθηλίου σε εντερικό επιθήλιο (εντερική μεταπλασία). Αυτοί οι όγκοι εμφανίζονται συνήθως ως πολυποδικοί σχηματισμοί ή ως διάχυτη διήθηση του τοιχώματος του εντέρου.

Ο διάχυτος καρκίνος του στομάχου έχει ελαφρώς μικρότερη συχνότητα και επηρεάζει αδιάφορα άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 45 ετών. Προέρχεται από τον φυσιολογικό γαστρικό βλεννογόνο (χωρίς μεταπλασία) και διεισδύει βαθιά στις ιστικές στοιβάδες των τοιχωμάτων του στομάχου, επεκτείνοντας πλευρικά και προκαλώντας έλκη. Το κύριο ιστολογικό χαρακτηριστικό αυτού του όγκου είναι η παρουσία κυττάρων με ιδιαίτερη μορφολογία, παρόμοια με ένα δαχτυλίδι με ενσωματωμένο πετράδι: για αυτήν την πτυχή αυτά τα κύτταρα ονομάζονται «δακτύλιος με στεφάνη».

Η εξάπλωση του γαστρικού καρκίνου μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους: απευθείας στον οισοφάγο και στο περιτόναιο, μέσω λεμφικής οδού στους λεμφαδένες και με αίμα, δίνοντας μεταστάσεις στο ήπαρ, τα οστά, τους πνεύμονες ή τις ωοθήκες.

Όπως πολλοί άλλοι τύποι όγκων, ο καρκίνος του στομάχου ταξινομείται επίσης σύμφωνα με το σύστημα TNM, όπου η παράμετρος Τ περιγράφει το μέγεθος του πρωτοπαθούς όγκου (αυτός που εμφανίστηκε πρώτος, εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας). Η παράμετρος Ν λαμβάνει υπόψη τυχόν συμμετοχή λεμφαδένων. τέλος η παράμετρος Μ αναφέρεται στην παρουσία ή απουσία μεταστάσεων.

Το πού ακριβώς εμφανίζεται ο καρκίνος στο στομάχι είναι ένας παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη οι γιατροί όταν καθορίζουν τις θεραπευτικές επιλογές του ασθενούς. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση του όγκου. Άλλες θεραπείες μπορεί να συνιστώνται πριν και μετά την επέμβαση.

Καρκίνος του Στομάχου - Συμπτώματα

Καρκίνος του Στομάχου και Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου συνήθως περιλαμβάνουν

  • Δυσκολία στην κατάποση

• Αίσθημα φουσκώματος μετά το φαγητό

• Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού

• Καούρα

• Δυσπεψία

• Ναυτία

• Πόνος στο στομάχι

• Απώλεια βάρους

• Έμετο

Πότε να απευθυνθείτε σε ειδικό

Εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή γενικά έχετε συμπτώματα που σας ανησυχούν, φροντίστε άμεσα να δείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό. Ο γιατρός πρώτα θα διερευνήσει τις πιο κοινές αιτίες των συμπτωμάτων και ανάλογα τη διάγνωση θα σας δώσει οδηγίες για περαιτέρω εξετάσεις.

Αιτίες καρκίνου του στομάχου

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο του στομάχου, αν και η έρευνα έχει εντοπίσει πολλούς παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Έτσι, οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του στομάχου ξεκινά όταν ένα κύτταρο στο στομάχι αναπτύσσει αλλαγές στο DNA του. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε στο κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές δίνουν εντολή στο κύτταρο να αναπτυχθεί γρήγορα και να συνεχίσει να ζει όταν τα υγιή κύτταρα θα πέθαιναν. Τα κύτταρα που συσσωρεύονται σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να εισβάλει και να καταστρέψει τον υγιή ιστό. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα μπορούν να σπάσουν και να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε άλλες περιοχές του σώματος.

Παράγοντες κινδύνου

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή. Μια δίαιτα πλούσια σε άμυλα, λίπη και τρόφιμα διατηρημένα σε λάδι, αλάτι ή καπνιστά (που περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά, πρόδρομες ουσίες καρκινογόνων όπως οι νιτροζαμίνες) μπορεί να προάγει την εμφάνισή τους, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση του γαστρικού ιστού σε καρκίνο, αλλά μια άμεση συσχέτιση μεταξύ αυτών των διατροφικών παραγόντων κινδύνου και της νόσου δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Καθοριστικό ρόλο στη γένεση αυτής της παθολογίας του όγκου δίνει, ωστόσο, το Helicobacter pylori, ένα βακτήριο που καταφέρνει να επιβιώσει στο στομάχι, παρά το πολύ όξινο pH αυτού του περιβάλλοντος.

Το κάπνισμα σχετίζεται με 40 τοις εκατό αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου και συχνά σχετίζεται με καρκίνους του άνω μέρους του σώματος, όπως η καρδιά και ο περιφερικός οισοφάγος.

Επίσης έχει τεκμηριωθεί ότι υπάρχει μια οικογενειακή προδιάθεση που συμβάλλει στη γένεση της νόσου: αλλοιώσεις σε ορισμένα γονίδια (συμπεριλαμβανομένων των p53 και APC) προκαλούν την εμφάνιση όγκων σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου (σε αυτές τις περιπτώσεις, τύπου II σύνδρομο Lynch).

Άλλοι παράγοντες που ταξινομούνται ως προδιαθεσικοί, είναι το AIDS, το πεπτικό έλκος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παρουσία εντερικής μεταπλασίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούν και άλλες πιθανές αιτίες, αν και πιο σπάνιες:

  • Γαστρικός πολύποδας ή ο σχηματισμός μικρών καλοήθων αναπτύξεων που με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν αφαιρεθούν, μπορεί να εκφυλιστούν και να γίνουν κακοήθεις.
  • Χρόνια ατροφική γαστρίτιδα
  • Κακοήθης αναιμία

Πρόληψη

Η πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου στο στομάχι περιλαμβάνει:

• Διατήρηση υγιούς βάρους: Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μιλήστε με το γιατρό σας για τις στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Στοχεύστε σε μια αργή και σταθερή απώλεια βάρους μεταξύ 1-2 κιλών την εβδομάδα.

• Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά: Προσπαθήστε να ενσωματώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας κάθε μέρα. Επιλέξτε μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.

• Μείωση της ποσότητας των αλμυρών και καπνιστών τροφών: Προστατέψτε το στομάχι σας περιορίζοντας αυτές τις τροφές.

• Διακοπή καπνίσματος: Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, καθώς και πολλών άλλων τύπων καρκίνου. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας.

• Λήψη έγκυρων πληροφοριών: Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου μπορεί να εξετάσουν τις εξετάσεις, όπως η ενδοσκόπηση, για να αναζητήσουν σημεία ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

Διάγνωση του καρκίνου του στομάχου

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν:

• Άνω ενδοσκόπηση: Ένας λεπτός σωλήνας που περιέχει μια μικροσκοπική κάμερα περνάει στον λαιμό σας και στο στομάχι σας. Ο γιατρός σας μπορεί μέσω αυτής της διαδικασίας να ψάξει για τυχόν σημάδια καρκίνου.

• Αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση (βιοψία): Εάν εντοπιστούν ύποπτες περιοχές κατά την άνω ενδοσκόπηση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά εργαλεία για την αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση. Το δείγμα αποστέλλεται σε εργαστήριο για ανάλυση.

• Απεικονιστικές εξετάσεις: Οι απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν αξονικές τομογραφίες και έναν ειδικό τύπο εξέτασης ακτίνων Χ που συνδυάζεται με τη λήψη βαρίου.

Προσδιορισμός της έκτασης (σταδίου) του καρκίνου του στομάχου

Το στάδιο που βρίσκεται ο καρκίνος του στομάχου βοηθά τον γιατρό να αποφασίσει ποιες θεραπείες μπορεί να είναι καλύτερες για τον ασθενή. Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του σταδίου του καρκίνου περιλαμβάνουν:

• Εξετάσεις αίματος: Οι εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της λειτουργίας των οργάνων μπορεί να υποδείξουν εάν άλλα όργανα στο σώμα, όπως το συκώτι, μπορεί να επηρεαστούν από καρκίνο.

Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα: Κατά τη διάρκεια ενός ενδοσκοπικού υπερήχου, ένας λεπτός σωλήνας με κάμερα στην άκρη περνάει στον λαιμό σας στο στομάχι. Ένα ειδικό εργαλείο υπερήχων χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικόνων του στομάχου. Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα βοηθά τους γιατρούς να προσδιορίσουν πόσο βαθιά ένας καρκίνος διεισδύει στο τοίχωμα του στομάχου.

Απεικονιστικές δοκιμές: Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

Διερευνητική χειρουργική: Ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αναζητήσει σημάδια ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από το στομάχι, μέσα στο στήθος ή την κοιλιά. Η διερευνητική επέμβαση γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός κάνει πολλές μικρές τομές στην κοιλιά και εισάγει μια ειδική κάμερα που μεταδίδει εικόνες σε μια οθόνη στο χειρουργείο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες δοκιμές προσδιορισμού του σταδιόυ του καρκίνου, ανάλογα με την κατάστασή που βρίσκεται ο ασθενής.

Ο γιατρός χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από αυτές τις διαδικασίες για να ορίσει ένα στάδιο στον καρκίνο. Τα στάδια του καρκίνου του στομάχου υποδεικνύονται με λατινικούς αριθμούς που κυμαίνονται από 0 έως IV, με τα χαμηλότερα στάδια να υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος είναι μικρός και επηρεάζει μόνο τα εσωτερικά στρώματα του στομάχου. Στο στάδιο IV, ο καρκίνος θεωρείται προχωρημένος και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος

Καρκίνος του Στομάχου - Θεραπεία

Θεραπεία του καρκίνου του στομάχου

Οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του στομάχου εξαρτώνται από τη θέση, το στάδιο και την επιθετικότητα του καρκίνου. Ο θεράπων ιατρός λαμβάνει επίσης υπόψη τη γενική υγεία του ασθενούς και τις προτιμήσεις του, όταν δημιουργεί ένα σχέδιο θεραπείας.

Χειρουργική επέμβαση

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί όλος ο καρκίνος και μέρος του υγιούς ιστού γύρω από αυτόν.

Οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο του στομάχου περιλαμβάνουν:

• Αφαίρεση όγκων πρώιμου σταδίου από το βλεννογόνο του στομάχου: Πολύ μικροί καρκίνοι που περιορίζονται στην εσωτερική επένδυση του στομάχου μπορούν να αφαιρεθούν περνώντας ειδικά εργαλεία από ένα ενδοσκόπιο. Οι διαδικασίες για την αποκοπή του καρκίνου από την εσωτερική επένδυση του στομάχου περιλαμβάνουν την ενδοσκοπική εκτομή του βλεννογόνου και την ενδοσκοπική υποβλεννογονική εκτομή.

• Αφαίρεση μέρους του στομάχου (υποολική γαστρεκτομή): Κατά τη διάρκεια της υποολικής γαστρεκτομής, ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του στομάχου που έχει προσβληθεί από καρκίνο και μέρος του υγιούς ιστού γύρω από αυτό. Αυτή η επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ο καρκίνος του στομάχου εντοπίζεται στο τμήμα εκείνο που βρίσκεται πλησιέστερα στο λεπτό έντερο.

• Αφαίρεση όλου του στομάχου (ολική γαστρεκτομή): Η ολική γαστρεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του στομάχου και κάποιου περιβάλλοντος ιστού. Στη συνέχεια, ο οισοφάγος συνδέεται απευθείας με το λεπτό έντερο για να επιτρέψει στην τροφή να κινηθεί μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Η ολική γαστρεκτομή χρησιμοποιείται συχνότερα για καρκίνους που επηρεάζουν το σώμα του στομάχου και αυτούς που βρίσκονται στη γαστροοισοφαγική συμβολή.

• Αφαίρεση λεμφαδένων για αναζήτηση καρκίνου: Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει λεμφαδένες στην κοιλιά για να τους εξετάσει για καρκίνο.

• Χειρουργική επέμβαση για ανακούφιση από συμπτώματα: Μια επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του στομάχου μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική θεραπεία που χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας ταξιδεύουν σε όλο το σώμα, σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν εξαπλωθεί πέρα από το στομάχι.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στη συρρίκνωση του καρκίνου, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης έπειτα από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμείνουν στο σώμα. Η χημειοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία.

Επίσης, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή με στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως ακτίνες Χ και πρωτόνια, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Οι δέσμες ενέργειας προέρχονται από μια μηχανή που κινείται γύρω από τον ασθενή καθώς βρίσκεται ξαπλωμένος.

Για τον καρκίνο του στομάχου, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση του καρκίνου. Η ακτινοθεραπεία, όπως και η χημειοθεραπεία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί έπειτα από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με χημειοθεραπεία.

Για προχωρημένο καρκίνο του στομάχου που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακτινοθεραπεία για την ανακούφιση των ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ο πόνος ή η αιμορραγία, που προκαλούνται από έναν αναπτυσσόμενο καρκίνο.

Στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία

Οι στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες αδυναμίες που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα. Μπλοκάροντας αυτές τις αδυναμίες, οι στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Για τον καρκίνο του στομάχου, τα στοχευμένα φάρμακα συνήθως συνδυάζονται με χημειοθεραπεία για προχωρημένους καρκίνους ή καρκίνο που επανεμφανίζεται μετά τη θεραπεία.

Ο γιατρός μπορεί να δοκιμάσει τα καρκινικά κύτταρα για να δει ποια στοχευμένα φάρμακα είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν για την εκάστοτε περίπτωση.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική θεραπεία που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά τις ασθένειες μπορεί να μην επιτεθεί στον καρκίνο επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που δυσκολεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να τα αναγνωρίσουν ως επικίνδυνα. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία.

Για τον καρκίνο του στομάχου, η ανοσοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ο καρκίνος είναι προχωρημένος, εάν επανεμφανιστεί ή εάν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Υποστηρικτική (ανακουφιστική) φροντίδα

Η παρηγορητική φροντίδα είναι εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που επικεντρώνεται στην παροχή ανακούφισης από τον πόνο και άλλα συμπτώματα μιας σοβαρής ασθένειας. Οι ειδικοί της παρηγορητικής φροντίδας συνεργάζονται με τον ασθενή, την οικογένειά του και τους άλλους γιατρούς που συνεργάζονται με τον χειρουργό για να παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο υποστήριξης που συμπληρώνει τη συνεχιζόμενη φροντίδα. Η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ ο ασθενής υποβάλλεται σε επιθετικές θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Όταν χρησιμοποιείται η παρηγορητική φροντίδα μαζί με όλες τις άλλες κατάλληλες θεραπείες, τα άτομα με καρκίνο μπορεί να αισθάνονται καλύτερα και να ζήσουν περισσότερο.

Η παρηγορητική φροντίδα παρέχεται από ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών. Οι ομάδες παρηγορητικής φροντίδας στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρκίνο και των οικογενειών τους. Αυτή η μορφή φροντίδας προσφέρεται παράλληλα με θεραπευτικές ή άλλες θεραπείες που τυχόν λαμβάνει ο ασθενής.

Αναζητήστε τον κατάλληλο χειρουργό

Εάν αναγνωρίζετε συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου ή εάν ήδη έχετε διαγνωστεί με την ασθένεια αυτή, η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού είναι ύψιστης σημασίας για την πορεία της υγείας σας. Η εξειδίκευση στην ογκολογία, η γνώση και η εμπειρία είναι πρωταρχικά κριτήρια ενώ σε συνδυασμό με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και θεραπειών ο δρόμος για την ίαση είναι πιο σύντομος.


Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο www.growthup.gr δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως τεκμηριωμένες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια.
Καθώς το www.growthup.gr είναι ένας ενημερωτικός δικτυακός τόπος και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πληροφορίες για την υγεία, σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική γνωμάτευση ή άλλη επιστημονική υπόδειξη.
Όλοι οι αναγνώστες του www.growthup.gr καλούνται να απευθυνθούν στον ανάλογο επαγγελματία υγείας πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε πληροφορία που παρέχεται από τον δικτυακό τόπο.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d