
Πώς Να Ανοίξεις Επιχείρηση; Να τι Πρέπει να Κάνεις για να Πετύχεις!
Οι ειδικοί της εταιρείας marketing Bizz εξηγούν τα βήματα που χρειάζεται να κάνει κάθε νέος επιχειρηματίας, πριν ανοίξει την επιχείρηση του
Περιεχόμενα
- 0.1 Η επιχείρηση είναι δέσμευση
- 0.2 Βρείτε την αποστολή σας
- 0.3 Τεστάρετε την ιδέα σας
- 0.4 Το κεφάλαιο κίνησης μειώνει το άγχος της αρχής
- 0.5 Μελετήστε τους ανταγωνιστές σας
- 0.6 Προετοιμαστείτε για την αποτυχία
- 0.7 Μια μικρή νίκη τώρα είναι καλύτερη από μια μεγάλη μελλοντικά
- 0.8 Κάντε το με το πάθος ή μην το κάνετε καθόλου
- 1 Θέλω να ανοίξω επιχείρηση. Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;
Κάθε μέρα πολλοί νέοι άνθρωποι εκφράζουν την επιθυμία τους: Θέλω να ανοίξω επιχείρηση. Τι πρέπει να κάνω στην αρχή;». Η εύκολη απάντηση που θα σας πουν οι περισσότεροι είναι να μιλήσετε με το λογιστή σας. Ή ίσως να βρείτε τους προμηθευτές της νέας επιχείρησης, ώστε να ξέρετε τα κόστη των προϊόντων που θα εμπορευτείτε.
Αν όμως ρωτήσετε μια σοβαρή εταιρεία marketing η απάντηση θα είναι πολύ διαφορετική. Οι ειδικοί θα σας πουν να ξεκινήσετε από άλλη αφετηρία. Αν η επιχείρηση που σκοπεύετε να ανοίξετε θέλετε να πετύχει, θα ήταν χρήσιμο να δείτε το θέμα από άλλη οπτική.
Συνεχίστε την ανάγνωση αυτού του άρθρου και θα καταλάβετε από πού.
Η επιχείρηση είναι δέσμευση
Κάθε επιχείρηση είναι μια σοβαρή δέσμευση για όποιον θέλει να πετύχει. Για να πούμε την αλήθεια κανένας πελάτης δεν ψάχνει για την επιχείρηση σας ή περιμένει την ιδέα σας για να αγοράσει. Δεν είναι ο πελάτης λοιπόν που θα καθορίσει την επιλογή ή την επιτυχία σας. Θα το κάνετε ή δεν θα το κάνετε, γιατί πρώτα από όλα το θέλετε εσείς. Χωρίς σοβαρή δέσμευση από την πλευρά σας όμως κινδυνεύετε να αποτύχετε. Να είστε παθιασμένοι και έτοιμοι να κάνετε θυσίες για να πετύχει το όνειρο σας.
Βρείτε την αποστολή σας
Πάντα οφείλετε να έχετε ξεκάθαρη στο μυαλό σας τη σκέψη – «ποια είναι η αποστολή μου;». «Ποίον υπηρετώ και τι μοναδικό του προσφέρω;». Όταν απαντάτε σε αυτή την ερώτηση ο ακροατής σας θα πρέπει να καταλάβει την απάντηση είτε είναι ένας επιχειρηματίας είτε ένα μικρό παιδί. Διαφορετικά εξακολουθείτε να έχετε μπερδεμένα τα πράγματα στο μυαλό σας.
Τεστάρετε την ιδέα σας
Πριν αποφασίσετε να δεσμευθείτε πλήρως, τεστάρετε την ιδέα σας. Τα αποτελέσματα θα σας δώσουν μια καλύτερη κατανόηση ως προς το εάν η ιδέα σας είναι αποδοτική ή όχι. Μόνο έτσι θα μάθετε! Αν για παράδειγμα προσπαθείτε να πουλήσετε ακριβά αυτοκίνητα σε μια περιοχή που μαστίζετε από την ανεργεία, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
Θα μπορούσε να σας πάρει λίγο χρόνο αυτή η διαδικασία τεσταρίσματος, αξιολόγησης και απόφασης. Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι πιο σημαντικό να καταλάβετε αν αξίζει το όλο εγχείρημα πριν ρισκάρετε τα χρήματα και τον κόπο σας.
Το κεφάλαιο κίνησης μειώνει το άγχος της αρχής
Είναι πολύ διαφορετικό να περιμένεις να πουλήσεις για να πληρώσεις τους λογαριασμούς της επιχείρησης από το να έχεις εξασφαλίσει τα έξοδα κάποιων μηνών. Ο οικονομικός προγραμματισμός είναι πολύ κρίσιμος για το όλο εγχείρημα σας. Προετοιμάστε τα οικονομικά σας αποθέματα για τουλάχιστον ένα ολόκληρο έτος λειτουργίας χωρίς να υπολογίζετε το κέρδος που θα προκύψει. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους όχι γιατί δεν είχαν καλέες ιδέες ή καλά προϊόντα, αλλά γιατί δεν άντεξαν την οικονομική πίεση
Μελετήστε τους ανταγωνιστές σας
Οι ανταγωνιστές αποτελούν σημαντικό μέρος της επιχείρησής σας. Η επιχείρησή σας δεν μπορεί να ζήσει μαζί τους αλλά και χωρίς αυτούς. Οι ανταγωνιστές είναι εκεί έξω και έχουν τους πελάτες σας ή θέλουν τους πελάτες σας. Αλλά έχουν και κάτι που θέλετε πολύ: την εμπειρία της αγοράς. Εάν είστε σοφοί – θα μάθετε από τους ανταγωνιστές σας. Μπορούν –άθελα τους- να σας τροφοδοτήσουν με νέες ιδέες για τα προϊόντα, το marketing, την εξυπηρέτηση των πελατών και την τιμολόγηση. Για αυτό μην τους υποτιμάτε, ίσως ξέρουν καλύτερα από εσάς.
Προετοιμαστείτε για την αποτυχία
Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν φαίνεται και πολύ αισιόδοξο. Είναι όμως μια πραγματικότητα της ζωής και η αποτυχία. Το γεγονός είναι ότι οι περισσότερες νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες αποτυγχάνουν τα πρώτα 3 χρόνια ζωής τους. Για αυτό να είστε σε θέση να πατήσετε ανά πάσα στιγμή το κουμπί της απεμπλοκής χωρίς να γεμίσετε σκελετούς την ντουλάπα σας.
Ναι, αυτό το διάστημα της αρχής θα είναι δύσκολο. Μερικές φορές θα έχετε την αίσθηση ότι δεν είστε έτοιμοι γι ‘αυτό. Ότι είστε ένα βήμα πριν την αποτυχία. Τότε είναι που θα πρέπει να δείξετε χαλύβδινη θέληση και υπομονή. Γυρίστε πίσω και πάρτε τη διαδικασία από την αρχή. Επιστρέψτε στο αρχικό σας δόγμα: στην αποστολή της επιχείρησης σας και το τι θέλετε να πετύχετε.
Μια μικρή νίκη τώρα είναι καλύτερη από μια μεγάλη μελλοντικά
Ένα βήμα τη φορά είναι η καλύτερη νοοτροπία για το νέο επιχειρηματία. Μην παρασύρεστε από ιστορίες που όλοι διαβάζουμε για start-ups που εκτοξεύτηκαν μέσα σε χρόνο dt. Για κάθε μια από αυτές υπάρχουν εκατοντάδες άλλες που δεν πρόλαβαν να κάνουν τα πρώτα τους γενέθλια.
Ενώ είναι ζωτικό να ονειρεύεστε μεγάλα πράγματα, φροντίστε να κάνετε μικρά και σταθερά βήματα. Κάθε μικρή νίκης που πετυχαίνετε είναι ένα βήμα προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Όπως λέει μια παροιμία: «ένα ταξίδι 1000 μιλίων ξεκινάει με ένα βήμα», όχι με ένα μεγάλο άλμα.
Δημιουργήστε ένα σχέδιο νίκης, αφοσιωθείτε σε αυτό και χτίστε την αντοχή σας. Μη σας προβληματίζει η ταχύτητα της επιτυχίας. Θα έρθει, όχι όταν την θέλετε, αλλά όταν θα τη χρειαστείτε.
Κάντε το με το πάθος ή μην το κάνετε καθόλου
Όταν γίνεται κάτι με απόλυτο πάθος, οι άνθρωποι μπορούν να το καταλάβουν. Ο τρόπος με τον μιλάτε σε πιθανούς συνεργάτες, επενδυτές και πελάτες μπορεί να μεταφέρει έντονα την αγάπη σας για αυτό που κάνετε. Όλοι όσοι έχουμε αυτό το πάθος μέσα μας αντλούμε από αυτό καύσιμο για να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας. Έτσι, αν κάνετε κάτι, κάντε το παθιασμένα. Διαφορετικά αφήστε το σε κάποιον που θα το θέλει περισσότερο από εσάς.
Θέλω να ανοίξω επιχείρηση. Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;
Η Bizz είναι μια εταιρεία marketing που καθημερινά δίνει απάντηση στο ερώτημα: «Θέλω να ανοίξω επιχείρηση. Τι να κάνω;». Βοηθάμε νέους φιλόδοξους επιχειρηματίες να αναπτύξουν την επιχείρηση τους πέρα από τα αναμενόμενα. Χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως το growth hacking πρεσβεύουμε την άποψη ότι μια επιχείρηση για να αναπτυχθεί δεν θέλει μεγάλα κεφάλαια, αλλά ένα έξυπνο σχέδιο. Εσείς τι πιστεύετε; Γράψτε μας τη γνώμη σας στο info@bizz.gr