Πόσο ασφαλή είναι τα γκαζάκια;

Πόσο Ασφαλή Είναι τα Γκαζάκια Οικιακής Χρήσης;

Τα ανταλλακτικά φιαλίδια υγραερίου ή γκαζάκια (όπως είναι ευρέως γνωστά) έχουν ενοχοποιηθεί πολλές φορές για οικιακά και επαγγελματικά ατυχήματα. Αυτό έχει καλλιεργήσει στο κοινό την εντύπωση ότι η χρήση τους είναι επικίνδυνη και θα πρέπει να αποφεύγετε. Που όμως βρίσκεται η αλήθεια και που η παρανόηση σχετικά με την ασφάλεια των φιαλιδίων υγραερίου

Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς

Το Growth Up, θέλοντας να ενημερώσει υπεύθυνα τους αναγνώστες του, απευθύνθηκε στον κ. Γ. Χατζηγεωργίου, ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Hellas Gas. Η Hellas Gas για σχεδόν 20 χρόνια παράγει και διαθέτει σε 3 ηπείρους και πάνω από 12 χώρες, πιστοποιημένα φιαλίδια βουτανίου για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

Έχοντας αποκτήσει μια τεράστια εμπειρία τα περασμένα 50 χρόνια στο χώρο της εμπορίας και κατασκευής συσκευών υγραερίου, ο κ. Χατζηγεωργίου, θέλησε να μοιραστεί μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες, που αποκαθιστούν την αλήθεια γύρω από τα -παρεξηγημένα από πολλούς- γκαζάκια.

Κύριε Χατζηγεωργίου γιατί να προτιμήσουμε το υγραέριο ως πηγή ενέργειας;

Το υγραέριο είναι μια φτηνή και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας. Ειδικά τα φιαλίδια υγραερίου, τα γνωστά σε όλους μας γκαζάκια, προσφέρουν επιπλέον ευελιξία στην οικιακή χρήση. Η κάθε οικογένεια μπορεί χρησιμοποιώντας συσκευές με γκαζάκια υγραερίου είτε εντός είτε εκτός της οικείας της να κάνει μια πληθώρα χρήσεων εύκολα και γρήγορα.

Τα καυσαέρια του υγραερίου είναι δηλητηριώδη;

Όχι όταν είναι σε μικρές ποσότητες, γιατί αποτελούνται από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς. Φυσικά σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστό χώρο μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό γιατί ελαττώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο.

Όταν πάρει φωτιά ο χώρος γύρω από μια φιάλη υγραερίου θα εκραγεί;

ΟΧΙ απαραίτητα γιατί οι δεξαμενές έχουν ανακουφιστικές βαλβίδες που ανοίγουν όταν η πίεση στη δεξαμενή ανέβει πάνω από το όριο τους (17,65 Bar).

Τα γκαζάκια προσφέρουν φτηνή και ασφαλή ενέργεια σε κάθε οικογένεια

Γιατί οι ανιχνευτές υγραερίου τοποθετούνται κοντά στο δάπεδο;

Το υγραέριο είναι πάντα πολύ βαρύτερο από τον αέρα. Σε περίπτωση διαρροής το υγραέριο κατευθύνεται προς το πάτωμα σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που είναι ελαφρότερο και κινείται προς τα επάνω.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή υγραερίου στο χώρο μας;

  1. Κλείνετε τον διακόπτη στη συσκευή του υγραερίου.
  2. Ανοίγετε πόρτες και παράθυρα για να υπάρξει ροή καθαρού αέρα στο χώρο.
  3. Δεν ενεργοποιείτε καμία ηλεκτρική συσκευή γιατί υπάρχει η πιθανότητα να προκληθεί πυρκαγιά από κάποιο σπινθήρα. Αυτό ισχύει και για τα φώτα που υπάρχουν στο χώρο.
  4. Κλείνετε το γενικό διακόπτη του ρεύματος.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε αναπτήρα ή άλλη φλόγα για να δούμε που υπάρχει η διαρροή. Το καλύτερο μέσο είναι ένα ειδικό σπρέι διαρροών ή σαπουνάδα.
  6. Αν δεν αποκαταστήσετε τη διαρροή καλέσετε τον υπεύθυνο τεχνικό σας.

Αντί επιλόγου

Είναι αλήθεια ότι έχουν συμβεί στο παρελθόν και σίγουρα θα γίνουν και στο μέλλον ατυχήματα που σχετίζονται με τα γνωστά σε όλους μας γκαζάκια. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτά τα ατυχήματα σχετίζονται με την κακή χρήση που γίνεται και όχι με την ελαττωματική κατασκευή τους.
Όπως ακριβώς τα ατυχήματα που γίνονται στους δρόμους έχουν ως αποκλειστική αιτία την κακή χρήση των οχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, μη τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), έτσι και τα ατυχήματα με τα γκαζάκια οφείλονται σε κακή χρήση τους. Άλλωστε πριν μια εταιρεία που κατασκευάζει φιαλίδια υγραερίου τα διαθέσει στην αγορά, έχει λάβει τις σχετικές πιστοποιήσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d