Fitball η θαυματουργή

Μπάλα γυμναστικής, η θαυματουργή

Τη λένε fitball, μπάλα ελβετική, μπάλα pilates, μπάλα γυμναστικής ή μπάλα ισορροπίας. Όπως και αν προτιμάς να την αποκαλείς, πρόκειται για το ίδιο στρογγυλό ελαστικό. Ένα φουσκωτό ιδιαίτερα ανθεκτικό μα πάνω από όλα, ένα διασκεδαστικό και πλέον πολυαγαπημένο εργαλείο γυμναστικής.  

Είναι η θαυματουργή μπάλα που ωθεί το σώμα σου να αντισταθεί στην κίνησή της, βελτιώνοντας έτσι την ισορροπία σου και τονώνοντας όλους σου τους μύες. Πραγματικά, αρκεί να καθίσεις πάνω στη fitball για να διαπιστώσεις ότι αυτό το γεμάτο αέρα… παιχνίδι μπορεί να κάνει το σώμα σου πιο υγιές και πιο δυνατό.

Γιατί να επιλέξεις μία fitball

Την πρωτογνωρίσαμε από τις αίθουσες γυμναστικής Pilates και τα φυσικοθεραπευτήρια, όπου την χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια για την αποκατάσταση τραυματισμών. Ειδικά στα γόνατα, την πλάτη και τα ισχία.   

Αποδείχτηκε όμως ότι η μπάλα Pilates ή μπάλα ισορροπίας μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η fitball έχει την ικανότητα να στοχεύει στον «πυρήνα» των μυών. Δεν είναι άλλοι από τους κοιλιακούς, τους παρασπονδύλιους στην πλάτη, τους γλουτιαίους, το διάφραγμα, το πυελικό έδαφος καθώς και το μυικό σύστημα των ισχίων. Στοχεύει δηλαδή σε 29 ζεύγη μυών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και της κινητικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια λειτουργικών κινήσεων. Έτσι, καθημερινές κινήσεις όπως οι ανυψώσεις, οι διατάσεις και οι κάμψεις σχετίζονται με την καλή λειτουργία των μυών αυτών. Κατά συνέπεια, η αποτελεσματική προπόνηση με fitball έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στους κοιλιακούς και στην ενδυνάμωση της πλάτης καθώς και στην απομάκρυνση των ενοχλητικών πόνων.

Όπως αναφέρθηκε, η μπάλα αναγκάζει το σώμα να κρατήσει ισορροπία και, για να το καταφέρει, απαιτείται μία τέλεια θέση της σπονδυλικής στήλης. Έπειτα οι διάφορες στάσεις του σώματος αλλάζουν, μειώνοντας, κατάσυνέπεια, τους κινδύνους που προκαλεί η καθιστική ζωή.  

Επιπλέον,έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στο αδυνάτισμα, βοηθώντας να κάψεις μέχρι και 50 θερμίδες την ημέρα. Η καύση αυτής της ποσότητας θερμίδων την ημέρα ισοδυναμεί με απώλεια μισού κιλού λίπους στις 10 ημέρες. Ακόμη και αν υπάρξουν μέρες που δεν κάνεις καύσεις, σίγουρα θα σε βοηθήσει να κρατηθείς σε φόρμα.

Στα θετικά της μπάλας γυμναστικής, οφείλουμε να υπολογίσουμε και το γεγονός ότι είναι αρκετά οικονομική ειδικά σε σχέση με όσα προσφέρει.

Πάνω από όλα όμως, η fitball είναι διασκεδαστική.  


Πώς να γυμναστείς με τη fitball 

Οι δυνατότητες για άσκηση που προσφέρει μια μπάλα είναι απεριόριστες. Αν ωστόσο έχεις πρόβλημα οστεοπόρωσης, πόνους στην πλάτη, στον αυχένα ή άλλα προβλήματα υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Ίσως τις πρώτες φορές σου φανεί δύσκολο να γυμναστείς με την μπάλα, λόγω ακριβώς της αστάθειάς της. Μην απογοητευτείς! Με λίγη εξάσκηση, μια fitball μπορεί να αποδειχτεί ένα εξαιρετικό εργαλείο ενδυνάμωσης ενώ θα ανακαλύψεις νέους τρόπους εκγύμνασης των μυών.

Αν είσαι αρχάριος ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να κάνεις απλές κινήσεις του πυρήνα και των ποδιών. Έτσι θα χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου και θα απολαύσεις τα οφέλη της.  

Αν είσαι πιο προχωρημένος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μπάλα σαν πάγκο για βάρη. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσεις τη δυσκολία στις κινήσεις σου ενεργοποιώντας τις μυικές ομάδες των ποδιών, των γλουτών και των κοιλιακών.

Η fitball, πέρα από τη γυμναστική Pilates από όπου έγινε άλλωστε γνωστή, είναι τέλειος παρτενέρ για διατάσεις (stretching), και Yoga. Η μπάλα μπορεί επομένως να λειτουργήσει ως στήριγμα για να εμβαθύνει τα τεντώματα ενώ μπορείς να πετύχεις περίπλοκες ασκήσεις όπως  η «στάση του σκορπιού».

Τα τελευταία επίσης χρόνια, η μπάλα έχει γίνει και αγαπημένη επιλογή άσκησης για τις εγκύους αλλά και για τις νέες μητέρες. Χάρη μάλιστα στην πρόσθετη στήριξη που προσφέρει στα ισχία και τους πυέλους, οι γυναίκες με πυελική αστάθεια ή πόνο μπορούν με τη fitball να συνεχίσουν να γυμνάζονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι αφού πρόκειται για μπάλα, με μία fitball μπορείς να παίξεις. Προσφέρεται ακόμη και για… διασκεδαστικές κλοτσιές από τα παιδιά – αρκεί όμως να γίνεται υπό γονικό έλεγχο ώστε να μη τραυμαστιστούν.

Πώς να την επιλέξεις

Για να επωφεληθείς από τη fitball στο έπακρο αλλά και να απολαύσεις τη γυμναστική με αυτή, πρέπει να επιλέξεις την κατάλληλη για σένα μπάλα. Επιλογή που βασίζεται τόσο στο είδος της γυμναστικής που θέλεις να ακολουθήσεις όσο και στο ύψος σου. Πριν επομένως επιλέξεις την μπάλα της αρεσκείας σου, συμβουλέψου τον παρακάτω πίνακα.

Ύψος (cm)Διάμετρος μπάλας    
<1,5255 cm
1,52-1,7465 cm
1,76-1,8875 cm
>1,8885 cm

Τώρα γνωρίζεις τη διάμετρο της μπάλας που σου ταιριάζει. Ωστόσο έχε και πάλι υπόψη ότι η τέλεια επιλογή χρειάζεται και δοκιμή. Μια γενική οδηγία για να σιγουρευτείς είναι καθίσεις στην μπάλα για να διαπιστώσεις ότι μπορείς να κρατήσεις ισορροπία. Θυμήσου να τοποθετηθείς σωστά: τα πέλματα πρέπει να ακουμπούν καλά στο πάτωμα, τα πόδια να σχηματίζουν γωνία σχεδόν 90° και οι γοφοί να βρίσκονται ελάχιστα πιο ψηλά από τα γόνατα.

Πέρα επίσης από το μέγεθος που θα επιλέξεις, για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει η μπάλα να είναι και σωστά φουσκωμένη. Φρόντισε επομένως να τη φουσκώσεις σε σημείο που να μπορεί να ζουλιχτεί χωρίς όμως να είναι χαλαρή καθώς αυτό μπορεί να επιβαρύνει την πλάτη και τα ισχία. Αν η ακρίβεια σε βοηθάει, σκέψου ότι μια πλήρως φουσκωμένη fitball των 55 εκ. έχει ύψος 22 εκ. ενώ μια των 65 εκ. είναι στα 26 εκατοστά.

Επιπλέον, η ποιότητα έχει και αυτή το δικό της ρόλο. Προτίμησε επομένως μία μπάλα φτιαγμένη από ανθεκτικό υλικό απαλλαγμένο από τοξικά και λάτεξ στοιχεία.   

Και αν είσαι παχύς ή υπέρβαρος; Πάλι, η μπάλα γυμναστικής μπορεί να σου αποδώσει τα μέγιστα. Απλώς φρόντισε η μπάλα που θα αγοράσεις να έχει επιπλέον αντίσταση και να μπορεί να δεχτεί το βάρος σου.

Παραδείγματα ασκήσεων με fitball

Παρακάτω θα βρεις μία σειρά από βοηθητικά βίντεο με ασκήσεις, ανάλογα το επίπεδό σου και τους μύες που θέλεις να γυμνάσεις

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d