πως μπορώ να κάνω επένδυση σε ακίνητα

Πότε Συμφέρει η Επένδυση σε Ακίνητα;

Δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που να αμφιβάλλει πως μέσα στην επόμενη διετία μετά τη λήξη της πανδημίας, ο τουρισμός θα επανακάμψει. Οι αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας, παρά τις προσωρινές ταλαιπωρίες, θα το κάνουν πιο φιλικό προς τους επισκέπτες της. Παρότι ο Covid19 σίγουρα φρέναρε την ανοδική τροχιά της οικονομίας, οι αναλύσεις και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως δεν έχει τη δύναμη να την σταματήσει την επένδυση σε ακίνητα όσων την έχουν προγραμματίσει.

Η διαχρονικότητα του ακινήτου το καθιστά ιδανικό επενδυτικό ακίνητο για την διατήρηση του κεφαλαίου και προστασία έναντι σε πληθωρισμό ή ανατιμήσεις. Ωστόσο η δυσκολία ρευστοποίησης του (ιδιαίτερα στην Ελλάδα της ατελείωτης γραφειοκρατίας) δημιουργεί μια δύσκολη εξίσωση.

Δεν υπάρχει επένδυση σε ακίνητα χωρίς ρίσκο

Αυτό που όλοι όσοι ενδιαφέρονται για μια επένδυση οφείλουν να έχουν πάντα στο μυαλό τους, είναι πως «δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο». Κάθε κίνηση πρέπει να έχει αξιολογηθεί, και ταυτόχρονα οφείλουμε να έχουμε εξετάσει εναλλακτικά σενάρια επένδυσης αλλά και αντίδρασης. Βέβαια οφείλουμε να έχουμε προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τη κατάλληλη χρονική περίοδο έναρξης, τη διάρκεια αυτής και το στόχο απόδοσης.

Η απόδοση επένδυσης σε ένα ακίνητο είναι μια παρουσίαση που θα χρειαζόταν μια ξεχωριστή ανάλυση αλλά εν συντομία θα αναφερθώ σε κάποια βασικά παραδείγματα: Αγοράζοντας ένα ακίνητο (πχ διαμέρισμα) σε ένα κεντρικό ή καλύτερα εμπορικό σημείο (Πχ Κολωνάκι ή Ψυχικό ή Κηφισιά) δεν είναι δυνατόν κάποιος να αποσκοπεί σε μεγάλη υπεραξία, ωστόσο υπολογίζεται όλο το κόστος αγοράς (και τα έξοδα που δεν είναι λίγα) το προσδοκώμενο εισόδημα από το μίσθωμα (φυσικά αφαιρούμενης της φορολογίας) και την μεταπώληση του με ρεαλιστικό κέρδος. Η πρόσθεση του καθαρού εισοδήματος και του κέρδους είναι η απόδοση που πρέπει να στοχεύει

 Όσο πιο εμπορική είναι η τοποθεσία τόσο πια ασφαλής είναι η επένδυση έναντι λιγότερο εμπορικών ακινήτων. Η γη δεν θα σταματήσει να γυρίζει και η οικονομία θα προσαρμόζεται στα εκάστοτε δεδομένα. Αγοράζοντας ένα ακίνητο σε μια “ανερχόμενη” περιοχή, δηλαδή μια περιοχή που δεν έχει ζήτηση με αποτέλεσμα οι ζητούμενες τιμές να είναι χαμηλές σε σχέση με τις δυνατότητές του, δεν αποσκοπούμε στην απόδοση της μίσθωσης (αφού και αυτό θα έχει μειωμένη ζήτηση), αλλά στην πιθανή μελλοντική αναβάθμιση της περιοχής και αύξηση της ζήτησης και άρα υπεραξία.

Πιθανότατα να έχει νόημα να γίνουν και εργασίες ανακαίνισης ή ακόμα μετατροπής ενός μεγάλου διαμερίσματος σε 2 μικρότερα αλλά και πάλι θα πρέπει να έχει γίνει μια πολύ καλή οικονομική μελέτη του κόστους σε σχέση με το κέρδος. Απαραίτητη διευκρίνηση σε αυτό το σημείο. Τα νότια προάστια όπως η Γλυφάδα, δεν συμπεριελήφθησαν στις εμπορικές περιοχές καθώς είναι μια επένδυση υψηλού ρίσκου ή μεγάλης διάρκειας καθώς η κατασκευή του Ελληνικού θα αλλάξει τις ισορροπίες με κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d