γιατί αυξάνουν οι τιμές των ενοικίων

Γιατί Αυξάνονται οι Τιμές Ενοικίασης των Κατοικιών;

Η συσσωρευμένη ζήτηση από την μία πλευρά και η έλλειψη νέων οικοδομών την τελευταία δεκαετία, από την άλλη, είναι οι λόγοι που οι τιμές των ενοικιών σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ραγδαία αύξηση των ενοικίων, οφείλεται και στην συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Από το 2009 και έπειτα άλλωστε οι τράπεζες περιόρισαν σημαντικά την χρηματοδότηση αγοράς κατοικιών (400 εκατ. ευρώ  νέα στεγαστικά δάνεια το 10μηνο του 2019, όταν το 2005 οι εκδόσεις στεγαστικών δανείων ήταν 17 δισ. ευρώ και το 2021 φαίνεται να κυμάνθηκαν στα 800 με 900 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η ζήτηση παρέμενε σταθερή, κάνοντας ακόμα ακριβότερη την ενοικίαση σπιτιού για τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την κυρία Ευθυμίου Σωτηρία, του μεσιτικού γραφείου RE/MAX Plus Ευθυμίου την τελευταία 10ετία λόγω της πλήρους ανυπαρξίας οικοδομικής δραστηριότητας, δεν μπήκαν ακίνητα στην αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αγορά να είναι ελλειμματική ως προς την προσφορά ενοικιάζομενων  διαμερισμάτων

Σύμφωνα με την ίδιο, τα μόνο σπίτια που προστέθηκαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια ήταν από ιδιοκτήτες οι οποίοι αγόρασαν μεγαλύτερο σπίτι και νοίκιασαν αυτό που έμεναν μέχρι πρότινος. “Είναι εμφανές ότι ο αριθμός των σπιτιών αυτός είναι μικρός και δεν επαρκεί να καλύψει την ζήτηση. Επίσης πολλά από τα σπίτια, άνηκαν και ανήκουν στο παλαιό κτιριακό απόθεμα, χρίζοντας ανακαίνισης, ένα κόστος που λόγω και της κρίσης, ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε και συνεχίζει να μην μπορεί να επωμιστεί”.

Αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε χρόνο 15.000 έως 20.000 άνθρωποι – οικογένειες αναζητούν κατοικία, μέσα σε 10 χρόνια η ζήτηση άγγιξε τις 150.000 – 200.000 κατοικίες, σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα – η ανέγερση νέων πολυκατοικιών ήταν ανύπαρκτη, ενώ παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο η βραχυχρόνια μίσθωση κέρδιζε συνεχώς έδαφος, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το λόγο που οι τιμές στα ενοίκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d