Η παρατήρηση πουλιών ως χόμπι στην Ελλάδα και την Ευρώπη

H Παρατήρηση Πουλιών Είναι Ένα Χόμπι που μας Φέρνει Κοντά στη Φύση

Έχετε κάνει ποτέ μια βόλτα στο τοπικό σας πάρκο και παρατηρήσατε τα πουλιά να κελαηδούν στα δέντρα; Ή βρεθήκατε υπνωτισμένοι από το θέαμα ενός χαριτωμένου σμήνους χηνών που πετούσαν στον ουρανό; Αν ναι, τότε έχετε ήδη βιώσει τι σημαίνει παρατήρηση πουλιών. Η παρατήρηση πουλιών ή birdwatching είναι ένα δημοφιλές χόμπι που μπορούν να απολαύσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των καταβολών. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση, προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα για το περιβάλλον μας. Ας εξερευνήσουμε μερικά βασικά στοιχεία της παρατήρησης πουλιών -από την αναγνώριση των διαφόρων ειδών μέχρι την κατανόηση των συνηθειών τους- ώστε να αρχίσετε κι εσείς να εξερευνάτε αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο!

Κατανόηση των συμπεριφορών των πουλιών

Όταν ξεκινάτε ως παρατηρητής πουλιών, αξίζει να καταλάβετε πώς συμπεριφέρονται τα πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον. Εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να αναγνωρίσετε τα πουλιά αν ξέρετε πώς μοιάζουν όταν είναι σκαρφαλωμένα σε ένα δέντρο, πετούν σε σχηματισμό ή κολυμπούν στο νερό. Για να ξεκινήσετε με το σωστό τρόπο, είναι χρήσιμο να μάθετε περισσότερα για τις βασικές συμπεριφορές των πουλιών, όπως η διατροφή, η φωλεοποίηση, τα μεταναστευτικά μοτίβα και οι φωνές. Με αυτόν τον τρόπο, θα σας είναι πιο εύκολο να εντοπίζετε διαφορετικά είδη.

Απαραίτητος εξοπλισμός για την παρατήρηση πουλιών

Όταν πρόκειται να απολαύσετε σωστά το birdwatching, η ύπαρξη του σωστού εξοπλισμού είναι απαραίτητη. Ένα καλό ζευγάρι κιάλια είναι απολύτως απαραίτητο για να έρχεστε κοντά και προσωπικά με τους φτερωτούς φίλους σας χωρίς να τους ενοχλείτε -ή να τους τρομάζετε πριν προλάβετε να τους αναγνωρίσετε! Εκτός από τα κιάλια, άλλα αντικείμενα που είναι χρήσιμα περιλαμβάνουν οδηγούς πεδίου (για να βοηθήσετε στην αναγνώριση), σημειωματάρια (για να σημειώνετε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις), καπέλα (για προστασία από τον ήλιο), εντομοαπωθητικά (για να κρατήσετε μακριά τα ενοχλητικά έντομα), σνακ (για ενέργεια) και νερό (για ενυδάτωση).

Birdwatching στην Ευρώπη

Με μερικά από τα καλύτερα μέρη για την παρατήρηση πουλιών, η Ευρώπη προσφέρει μια ποικιλία ευκαιριών τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους παρατηρητές πουλιών. Από υγροτόπους και δάση μέχρι εθνικά πάρκα και καταφύγια, αυτή η ήπειρος τα έχει όλα!

Υγρότοποι του Ηνωμένου Βασιλείου – Η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Ιρλανδία φιλοξενούν μερικούς απίστευτους υγροτόπους που είναι ιδανικοί για παρατήρηση πουλιών. Από τα Norfolk Broads στην Αγγλία μέχρι το Lough Neagh στη Βόρεια Ιρλανδία, αυτοί οι υγρότοποι παρέχουν ενδιαιτήματα για πολλά είδη πουλιών, όπως πάπιες, χήνες και κύκνους. Υπάρχουν επίσης πολλά πιο σπάνια είδη, όπως πικροδάφνες, βαλτόσκυλα και ψαρόνια, τα οποία μπορεί να δει κανείς σε αυτές τις περιοχές. Η RSPB (Royal Society for the Protection of Birds) διαχειρίζεται πολλές από αυτές τις περιοχές υγροτόπων, οπότε αν ψάχνετε για ξενάγηση ή περισσότερες πληροφορίες, τότε αυτές είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης.

Ισπανικά εθνικά πάρκα – Η Ισπανία διαθέτει μερικά καταπληκτικά εθνικά πάρκα και φυσικά καταφύγια που προσφέρουν απίστευτες ευκαιρίες για τους παρατηρητές πουλιών. Το Εθνικό Πάρκο Doñana είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στη νότια Ευρώπη με μεγάλη ποικιλία ειδών, όπως φλαμίνγκο, χήνες με ροζ πόδια και μαύρους πελαργούς. Άλλα δημοφιλή σημεία περιλαμβάνουν το Φυσικό Πάρκο Sierra de Gredos και το Εθνικό Πάρκο Ordesa y Monte Perdido, τα οποία διαθέτουν και τα δύο εντυπωσιακούς πληθυσμούς αρπακτικών, όπως χρυσαετούς, γύπες και γεράκια.

Δάση της Ανατολικής Ευρώπης – Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία και η Ρουμανία, διαθέτουν εκπληκτικά τοπία με τεράστια δάση που φιλοξενούν πληθώρα πτηνών, όπως δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες και γεράκια. Το δάσος Białowieża είναι ένα παράδειγμα με πάνω από 250 διαφορετικά είδη που βρίσκονται εντός των ορίων του μαζί με μερικά εξαιρετικά σπάνια είδη όπως ο λευκοτσικνιάς ή ο υδρόβιος τρυποκάρυδος. Οι χώρες αυτές διαθέτουν επίσης μεγάλες υγροτοπικές περιοχές κατά μήκος των ακτών τους, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικούς προορισμούς για ταξίδια παρατήρησης πουλιών τόσο στην ξηρά όσο και στους υγροτόπους.

Παρατήρηση πουλιών στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη της Ευρώπης για τους πτηνολόγους. Από τα άγρια βουνά της Μακεδονίας μέχρι τα καταπράσινα δάση και τους υγροτόπους της Θεσσαλίας, υπάρχουν πολλά μέρη για να εντοπίσετε εκπληκτικά πουλιά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για την παρατήρηση πουλιών στην Ελλάδα!

Ξεκινώντας με την παρατήρηση πουλιών στην Ελλάδα

Αν είστε παρατηρητής πουλιών στην Ελλάδα για πρώτη φορά, αξίζει να κάνετε κάποια έρευνα πριν βγείτε στο πεδίο. Γνωρίζοντας ποια πουλιά μπορεί να βρεθούν πού, θα σας βοηθήσει να στοχεύσετε σε συγκεκριμένες περιοχές και θα κάνει την εμπειρία σας στην παρατήρηση πουλιών πολύ πιο ευχάριστη. Ορισμένες σπουδαίες πηγές περιλαμβάνουν διαδικτυακά φόρουμ και βιβλία σχετικά με τα ελληνικά hot spots της ορνιθοπανίδας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχετε ένα καλό ζευγάρι κιάλια και έναν οδηγό πεδίου που καλύπτει τα ελληνικά είδη.

Πού να πάτε για παρατήρηση πουλιών στην Ελλάδα

Η Ελλάδα φιλοξενεί πολλούς βιότοπους πλούσιους σε είδη, από υγροτόπους και παράκτιες περιοχές μέχρι βουνά και δάση. Για παράδειγμα, η Κρήτη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εντοπίσετε αρπακτικά όπως αετούς και όρνια, ενώ η Θεσσαλία φιλοξενεί μια ποικιλία υδρόβιων πτηνών όπως πάπιες και χήνες. Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί είναι η Πελοπόννησος (η νοτιότερη περιοχή), η λίμνη Βιστωνίδα στη Ξάνθη, το Δέλτα του Έβρου (ένας υγροβιότοπος κοντά στα τουρκικά σύνορα) και ο Όλυμπος (η υψηλότερη κορυφή στην ηπειρωτική Ελλάδα.\).

Είτε είστε ένας έμπειρος παρατηρητής πουλιών που αναζητά νέες προκλήσεις είτε ένας αρχάριος που μόλις ξεκίνησε, υπάρχει κάτι για όλους όσον αφορά την παρατήρηση πουλιών στην Ελλάδα! Με το εκπληκτικό τοπίο, τα ποικίλα ενδιαιτήματα και την άφθονη ορνιθοπανίδα, αυτή η όμορφη χώρα προσφέρει κάτι για κάθε επίπεδο εμπειρίας. Πάρτε λοιπόν τα κιάλια σας και ετοιμαστείτε για ένα αξέχαστο ταξίδι στον ουρανό!

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d