τα χάρτινα καλαμάκια

Πόσο Φιλικά Για το Περιβάλλον είναι Τα Χάρτινα Καλαμάκια;

Είναι ασφαλές να πούμε ότι η παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια έφτασε στο αποκορύφωμα της το 2018, με πολλές εταιρείες και ανθρώπους να υιοθετούν τα χάρτινα καλαμάκια μίας χρήσης. Αλλά είναι αυτά πραγματικά η φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, όπως ισχυρίζονται πολλοί;

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα χάρτινα καλαμάκια;

Ο Chung Shan , ειδικός της επιστήμης στη διαχείριση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στο Baptist University, δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Το κύριο επιχείρημα για τη χρήση χάρτινων αντί για πλαστικά, είναι πως το χαρτί είναι βιοδιασπώμενο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί φυσικά να διασπαστεί και δεν θα καταλήξει να επιπλέει στους ωκεανούς μας ή να καταπίνεται από τα ψάρια και τις θαλάσσιες χελώνες. Ωστόσο, η λύση δεν είναι τόσο απλή, όσο η αλλαγή του πλαστικού με το χαρτί.

Η παγίδα του όρου «βιοδιασπώμενο»

Ο Chung εξήγησε στο Young Post ότι ενώ τα χάρτινα καλαμάκια, αντίθετα από τα πλαστικά, θα αποσυντεθούν ή θα σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα τα μικρά ζώα να καταπιούν αυτά τα μικρά κομμάτια χαρτιού.

Επιπλέον, ο όρος «βιοδιασπώμενο» μπορεί να είναι παραπλανητικός, είπε ο Chung. Η σχετική νόρμα του Τμήματος Προστασίας του Περιβάλλοντος εξετάζει πόσο καλά διαχωρίζονται τα διάφορα υλικά διατηρώντας τα σε σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 56-60 βαθμών Κελσίου για 180 ημέρες. Εάν η ανθρακούχος ύλη αυτού του υλικού μειωθεί κατά 60%, μπορεί να θεωρηθεί βιοδιασπώμενο. Στον πραγματικό κόσμο, αυτό σημαίνει ότι τα λεγόμενα βιοδιασπώμενα υλικά θα μπορούσαν να είναι στο περιβάλλον για πολύ περισσότερο από 180 ημέρες και, ακόμη και τότε, να μην εξαφανίζονται τελείως.

«Αν και το χαρτί είναι βιοδιασπώμενο, δεν θα διασπαστεί ακόμη και μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αν περιέχει πολύ επεξεργασμένο χαρτοπολτό», δήλωσε ο Chung. «Μπορείτε να βρείτε εφημερίδες σε χώρους υγειονομικής ταφής όπου, ακόμα και μετά από 10, 20 χρόνια, οι λέξεις πάνω τους μπορεί να είναι ακόμα ευανάγνωστες. Τα απορρίμματα της πόλης τελικά καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και όχι σε χώρους πρασίνου ή στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα, τα χάρτινα καλαμάκια στο Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη την ίδια μοίρα με τα πλαστικά. Θέλω πραγματικά να υπογραμμίσω ότι η ικανότητά τους να αποσυντίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής δεν είναι ούτε πλεονέκτημα ούτε μειονέκτημα για το περιβάλλον», δήλωσε ο Chung.

Είναι τα χάρτινα καλαμάκια η ποιο φιλική λύση για το περιβάλλον;

Όταν ρωτήθηκε για την αλλαγή που κάνουν πολλές επιχειρήσεις στα καλαμάκια από πλαστικό σε χαρτί, ο Chung είπε ότι οι άνθρωποι θέλουν να μειώσουν τη χρήση του πλαστικού, χωρίς όμως  να θυσιάζουν την ευκολία. Ωστόσο, είπε, τα χάρτινα καλαμάκια εξακολουθούν να είναι απορρίμματα μιας χρήσης.

«Αν δεν πετάμε τα αντικείμενα μιας χρήσης απευθείας στο περιβάλλον, αλλά στους κάδους απορριμμάτων, η αντικατάσταση των  πλαστικών με χάρτινα καλαμάκια δεν θα κάνει καμία διαφορά στις μεγαλουπόλεις με χώρους υγειονομικής ταφής», πρόσθεσε ο Chung.

Ο μόνος εγγυημένος τρόπος για να κάνουμε τη διαφορά στο περιβάλλον, είπε ο Chung, είναι οι άνθρωποι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εντελώς προϊόντα μιας χρήσεως. Πρέπει  να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, ώστε να έχουμε αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.

«Ακόμη και αν δημιουργήσουμε προϊόντα που χρησιμοποιούν τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, εφόσον είναι προϊόντα μιας χρήσης, η Γη θα έχει πρόβλημα».

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d