Χάρτινα Ποτήρια και Ανακύκλωση

Πόσο Ανακυκλώσιμα Είναι τα Χάρτινα Ποτήρια Καφέ;

Πλεονεκτήματα: Τα χάρτινα και τα πλαστικά ποτήρια καφέ μπορούν να κατασκευαστούν από ανακυκλωμένα υλικά.

Μειονεκτήματα: Τα πλαστικά και τα χάρτινα ποτήρια καφέ γενικά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Αποφάσισα να διερευνήσω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των χάρτινων ποτηριών καφέ. Αν είστε και εσείς ευαίσθητοι στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, η μετάβαση από το πλαστικό σε χαρτί μπορεί να φανεί πιο πράσινη επιλογή.

Η αλήθεια όμως είναι πιο περίπλοκη. Τόσο το χαρτί όσο και τα πλαστικά ποτήρια πετιούνται συχνά μετά από μία χρήση, έτσι ώστε για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ένα επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο που χρησιμοποιείται πολλές φορές είναι η καλύτερη επιλογή. Ας δούμε όμως βαθύτερα και να μάθουμε τι είναι πίσω από τη συζήτηση για τα χαρτίνα και τα πλαστικά ποτήρια καφέ.

Χάρτινα ποτήρια vs Πλαστικά Ποτήρια

Υπάρχουν πολλά μέρη όπου τα ποτήρια μιας χρήσης έχουν γίνει ο κανόνας. Κοντά στον ψύκτη νερού στην εργασία, σε πάρτι γενεθλίων παιδιών (ή πάρτι γενεθλίων ενηλίκων), ή ακόμα και κατά τις διακοπές. Κυρίως όμως στις καφετέριες και στα take away coffees. Κάθε φορά που οι άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν το πλύσιμο, τα πλαστικά ή τα χάρτινα ποτήρια καφέ, τα μαχαιροπίρουνα ή τα πιάτα, γίνονται οι καλύτερες επιλογές. Αλλά αξίζει πραγματικά να επιλέξουμε χαρτί ή πλαστικό επειδή δεν θέλουμε να πλύνουμε;

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα χάρτινα και τα πλαστικά ποτήρια. Έρευνες που έκανα δείχνουν ότι το 2007 δημιουργήθηκαν εκατομμύρια τόνοι χαρτιού για χάρτινα ποτήρια και ποτήρια, σχεδόν όλα τα οποία θα είχαν πεταχτεί μετά από μία μόνο χρήση. Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκαν 800.000 τόνοι πλαστικών ποτηριών, που και πάλι τα περισσότερα ρίχνονται στα σκουπίδια. Ας αρχίσουμε λοιπόν να εξετάζουμε πιο προσεκτικά τα χάρτινα και πλαστικά ποτήρια και να διερευνήσουμε τους παράγοντες που πρέπει να εξετάσουμε.

Οφέλη από τα χάρτινα ποτήρια

Εάν υπάρχουν οφέλη για τη χρήση χάρτινων ποτηριών καφέ, είναι ότι μπορούν να κατασκευαστούν από ανακυκλωμένα υλικά. Γνωρίζοντας ότι χρησιμοποιούμε ένα προϊόν που προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά είναι μια καλή αρχή. Συνεισφέρουμε με αυτό τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

Τα αρνητικά των χάρτινων ποτηριών

Ακόμη και αν τα φλιτζάνια είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο υλικό, δεν μπορούν γενικά να ανακυκλωθούν μετά από αυτό. Τόσο το χάρτινα όσο και τα πλαστικά ποτήρια είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Τα χάρτινα ποτήρια καφέ είναι επενδυμένα με πλαστική επένδυση, έτσι ώστε να μην απορροφούν το υγρό που βάζετε σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι πολύ λίγες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης μπορούν να χειριστούν αυτόν τον τύπο διαδικασίας ανακύκλωσης, που απαιτεί τον διαχωρισμό ή τη διάσπαση του χαρτιού και του πλαστικού.

Για να είστε σίγουροι ότι δεν μολύνετε την ανακύκλωση άλλων σκουπιδιών, ο καλύτερος τρόπος για να τα αντιμετωπίσετε είναι να τα πετάξετε μόνο σε έναν εξειδικευμένο κάδο σκουπιδιών.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d