bowen technique

Bowtech – Μια Ξεχωριστή Θεραπευτική Μέθοδος

Φαίνεται εύκολο, είναι ανώδυνο, χαλαρωτικό και πάνω από όλα μοιάζει να έχει πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα για μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων, από μυοσκελετικά μέχρι αναπνευστικά και ψυχολογικά. Ίσως ήρθε ο καιρός να γνωρίσετε το Bowtech

Πώς γεννήθηκε το Bowtech

Όλα ξεκίνησαν όταν στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αυστραλός Τομ Μπόουεν (TomBowen) ο οποίος δούλευε σε εργοστάσιου τσιμέντου αλλά με βαθιά γνώση για τα έμβια όντα, άρχισε να προσφέρει τις θεραπευτικές του ικανότητες στους συναδέλφους του. Και ήταν απόλυτα επιτυχής η κάθε προσπάθειά του να μειώσει τον πόνο σε εκείνους που τον αντιμετώπιζαν ειδικά έπειτα από κάποιο ατύχημα. Η φήμη του δεν άργησε να εξαπλωθεί αφού όλο και περισσότεροι τον αναζητούσαν για να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους. Σύντομα, ο Τομ Μπόουεν άφησε το εργοστάσιο και άνοιξε τη δική του κλινική στο Geelong, στην Πολιτεία της Βικτώριας.  

Το 1975, μια κυβερνητική έρευνα για τον κόσμο της εναλλακτικής ιατρικής τεκμηρίωσε ότι ο Τομ Μπόουεν θεράπευε περί τους 13.000 ανθρώπους τον χρόνο, ένας απίστευτος αριθμός δεδομένης και της έλλειψης οποιασδήποτε άμεσης διαφήμισης. Η αποτελεσματικότητα της Bowtech τεχνικής ήταν αρκετή για να την κάνει διάσημη. 

Το 1974 είναι μία χρονιά επίσης σταθμός καθώς εκείνη τη χρονιά o οστεοπαθητικός  Όσβαλντ Ρεντς (Oswald Rentch) και η σύζυγός του Ελέν, έγιναν συνεργάτες του Μπόουεν στην κλινική, έμαθαν την τεχνική, τεκμηρίωσαν τη χρήση της και έθεσαν τα θεμέλια για τη διδασκαλία της. 

Η συνεργασία με τον δημιουργό της τεχνικής συνεχίστηκε μέχρι το 1982, όταν ο θρυλικός Τομ  Μπόουεν απεβίωσε. Το 1987 δημιουργήθηκε πια η περιώνυμη The Bowen Acade my of Australia, με σκοπό τη διατήρηση και μετάδοση της τεχνικής, όπως ακριβώς την ασκούσε ο ίδιος ο εμπνευστής της. 

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1999 όταν έγινε το πρώτο σεμινάριο εκμάθησης της τεχνικής στο Ζάππειο, από τον αναγνωρισμένο δάσκαλο της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ανδρέα Ζόππο. Στο σημαντικό αυτό σεμινάριο συμμετείχαν ως επί το πλείστον φυσικοθεραπευτές και πρακτικοί μεθόδων όπως το shiatsu και Ρεφλεξολογία, οι οποίοι αναζητούσαν νέους δυναμικούς τρόπους βελτίωσης και εξάλειψης του πόνου και άλλων σωματικών προβλημάτων. 

Τεχνικές και κινήσεις  

Για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία τεχνική ή ένας συνδυασμός από περισσότερες. Κάθε φορά η προσέγγιση του θεραπευτή είναι διαφορετική, καθώς «ακούει το σώμα και όχι το πρόβλημα», όπως λέει χαρακτηριστικά η φυσικοθεραπεύτρια κα. Σταυρουλάκη. Αυτό σημαίνει ότι ένας πόνος στη μέση δεν αντιμετωπίζεται πάντα με την ίδια τεχνική, δεν υπάρχει με απλά λόγια ένα «καλούπι».

Όσο για τις κινήσεις, είναι ήπιες και ανώδυνες. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 70% των ασθενών χαλαρώνουν τόσο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, ώστε πέφτουν σε ελαφρύ ύπνο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως ανάμεσα σε δύο συνεδρίες είναι απαραίτητο να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα που θα δώσει στο σώμα την ευκαιρία να «δουλέψει» μόνο του. O χρόνος αυτός αντιστοιχεί σε περίπου μία εβδομάδα, τη λεγόμενη «θεραπευτική κρίση». O θεραπευτής δίνει μερικές απλές «οδηγίες» στον ασθενή για το διάστημα ανάμεσα σε δύο συνεδρίες, όπως το να πίνει πολύ νερό και να κάνει ορισμένες ήπιες ασκήσεις

Πώς μπορεί  να ωφεληθείτε από το Bowtech;  

Το Bowtech δεν έχει παρενέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή πάθησης. Καθώς πρόκειται για μια ολιστική θεραπεία, η δράση της είναι ευεργετική για όλο τον οργανισμό. Μάλιστα, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως το αυχενικό, οι ισχυαλγίες, οι τενοντίτιδες, τα προβλήματα της μέσης και της πλάτης.

Στο Bowtech, όμως, αναζητούν ανακούφιση και όσοι πάσχουν από έλκος, αναπνευστικά προβλήματα, σύνδρομο ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), γυναίκες με χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις (ινομυώματα, κύστεις κλπ.) ή αρθρίτιδες, ενώ συστήνεται και στους αθλητές, καθώς λειτουργεί προληπτικά, επιταχύνει το χρόνο αποθεραπείας μετά από τραυματισμό και βελτιώνει τις επιδόσεις τους.

Πότε θα δείτε αποτελέσματα;

Στο 85% των ασθενών η θεραπεία Bowtech ολοκληρώνεται σε 6-7 συνεδρίες. Διάφορα περιφερικά προβλήματα, όπως είναι ο παγωμένος ώμος, η περιαρθρίτιδα, η τενοντίτιδα και ο καρπιαίος σωλήνας μπορεί να χρειαστούν λιγότερες, συνήθως 4-6, ενώ στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτούνται 8 συνεδρίες (περίπου 2 μήνες). Πάντα βέβαια ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από τον εκάστοτε ασθενή και την «προθυμία» που δείχνει το σώμα του να θεραπευτεί. Το αποτέλεσμα, πάντως, έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ συστήνεται μία θεραπεία συντήρησης κάθε 10-12 εβδομάδες, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή.

Έχει σημασία να θυμάστε ότι το Βowtech δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, αλλά δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλες μεθόδους και τεχνικές (όπως το μασάζ). Είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα συμβατό με οποιαδήποτε μορφή κινησιοθεραπείας, όπως η ελαφριά άσκηση.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d