Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

Ηλιακός Θερμοσίφωνας – Πλήρης Οδηγός με Όσα Πρέπει να Ξέρετε Πριν Αγοράσετε

Ζούμε σε μία χώρα όπου έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε την ηλιοφάνεια τη συντριπτική πλειονότητα των ημερών του χρόνου. Αυτό εκτός των άλλων, μας δίνει το πλεονέκτημα να μπορούμε να μειώσουμε την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αντικαθιστώντας τη με ηλιακή ενέργεια. Βασική συσκευή σε αυτή την προσπάθεια είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι το 16 έως 18% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό σε ένα χρόνο αφορά τον ηλιακό θερμοσίφωνα για παραγωγή ζεστού νερού. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για την οικιακή οικονομία, αλλά και για το περιβάλλον να μειώσουμε την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μία σχετικά απλή συσκευή. Συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετατρέπει σε θερμότητα. Με αυτή τη θερμότητα ζεσταίνει νερό το οποίο βρίσκεται σε ένα θερμοδοχείο (boiler) στο εσωτερικό του.

Κάθε σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελείται από έναν ηλιακό συλλέκτη, το μπόιλερ, μία βάση εγκατάστασης και διάφορα εξαρτήματα σύνδεσης του συλλέκτη με το μπόιλερ.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: διπλής η τριπλής ενέργειας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: Ανάλογα με το πόσους διαφορετικούς τύπους ενέργειας χρησιμοποιεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Διπλής ενέργειας σημαίνει ότι ο ηλιακός σας ζεσταίνει το νερό με τον ήλιο και αν χρειαστεί χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια. Είναι η κατηγορία των ηλιακών η οποία υπάρχει στα περισσότερα σπίτια. Είναι σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα της χρήσης ηλεκτρισμού. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα έχετε ζεστό νερό ακόμα και το χειμώνα όπου υπάρχει συννεφιά.

Τριπλής ενέργειας λέγεται ο θερμοσίφωνας, που εκτός από την ηλιακή και την ηλεκτρική, χρησιμοποιεί και θερμική ενέργεια από το καλοριφέρ. Ζεστό νερό από τη κεντρική θέρμανση του σπιτιού εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Δεν υπάρχει ανάμειξη τους. Το νερό του καλοριφέρ κινείται εξωτερικά από ένα δοχείο το οποίο μέσα του περιέχει το νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα. Συνήθως οι τριπλής ενέργειας ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι λίγο πιο ακριβοί από τους διπλής.

Τύποι boiler ηλιακού

Οι τρεις βασικοί τύποι μπόιλερ ηλιακού πού κατασκευάζονται στην Ελλάδα είναι οι εξής:

Glass: μπόιλερ με εσωτερική επισμάλτωση για μεγάλη αντοχή στα νερά που διαθέτουν πολλά άλατα.

Inox: μπόιλερ κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα για αντοχή στην οξείδωση και στην ηλεκτρόλυση. Είναι η πιο ακριβή λύση.

Μπόιλερ από χαλκό: μία ακριβή λύση που δεν προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με τον glass.

Χρειάζομαι ηλεκτρικό αν έχω ηλιακό θερμοσίφωνα;

Αν πρόκειται να τοποθετήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα διπλής ή τριπλής ενέργειας σε ένα νέο σπίτι που δεν έχει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, η απάντηση είναι όχι. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας μπορεί να παίξει τον ρόλο και των δύο. Μπορεί να ζεσταίνει το νερό και με ρεύμα και με τον ήλιο.

Αν όμως υπάρχει ήδη εγκατεστημένος ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, καλό είναι να μην τον πειράξετε. Δεν θα χρειάζεται να τον χρησιμοποιείτε συχνά, αλλά θα μπορεί να παίζει εφεδρικό ρόλο σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στον ηλιακό σας.

Πόσων λίτρων πρέπει να είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας πού θα αγοράσω;

Σε αυτό δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Η χωρητικότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα σας θα καθοριστεί από το πόσα άτομα θα εξυπηρετεί. Ένας γενικός κανόνας που θέτουν οι εταιρείες ηλιακών είναι πως ένα άτομο χρειάζεται κατά μέσο όρο 40 με 50 λίτρα την ημέρα. Δηλαδή για μία τετραμελή οικογένεια είναι κατάλληλος ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 160lt.

Ασφαλώς και αυτός ο κανόνας δεν είναι δεσμευτικός. Αν οι τωρινές ή μελλοντικές ανάγκες αυξάνονται, ίσως θα ήταν καλό να επιλέξετε έναν 200 λίτρων για 4 άτομα. Επίσης το να έχετε περισσότερο ζεστό νερό από όσο χρειάζεστε σήμερα, σημαίνει ότι την αυριανή μέρα θα έχετε ήδη κάποια λίτρα ζεστό νερό στο εσωτερικό του. Άρα θα ζεσταθεί πιο γρήγορα το νερό την αυριανή ημέρα.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνει απόσβεση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Και πάλι η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το αρχικό κόστος και τη χρήση που κάνετε. Συνήθως οι περισσότεροι καταναλωτές κάνουν απόσβεση σε 12 έως 15 μήνες. Αυτό προκύπτει αν αναλογιστεί κάνεις ότι μία οικογένεια χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια αξίας περίπου 650 έως 700 ευρώ το χρόνο μόνο για τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Με μία εξοικονόμηση της τάξης τουλάχιστον του 70% είναι φανερό ότι μέσα σε 12 έως 15 μήνες θα έχετε κάνει πλήρη απόσβεση ενός καλού ηλιακού θερμοσίφωνα.

Από τι εξαρτάται η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Η σωστή απόδοση του εξαρτάται από δύο παράγοντες. Καταρχήν θα πρέπει ο προσανατολισμός της τοποθέτησης του να είναι τέτοιος, ώστε να απορροφά ηλιοφάνεια όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες της ημέρας. Για αυτό στην Ελλάδα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τοποθετούνται με πρόσωπο προς τα νότια.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η κλίση που έχει ο συλλέκτης. Αν η κλίση του είναι μέχρι 15 μοίρες έχει πολύ καλή απόδοση. Αν η κλίση είναι μεγαλύτερη από τις 15 μοίρες μειώνεται η απόδοση του όσο αυτές αυξάνονται.

Βέβαια τα παραπάνω είναι σχετικά και έχουν να κάνουν με το σημείο που θα τοποθετηθεί ο ηλιακός. Αν για παράδειγμα υπάρχουν κοντά αντικείμενα που σκιάζουν για κάποιο διάστημα τον ηλιακό σας είναι σίγουρο ότι η απόδοση του θα είναι μειωμένη.

Επίσης υπάρχουν περιοχές της χώρας οι οποίες έχουν συνολικά μικρότερη ηλιοφάνεια από άλλες. Αν έχετε ένα τέτοιο μειονέκτημα στην περιοχή που ζείτε, είναι απαραίτητο να επιλέξετε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα διπλής η τριπλής ενέργειας. Έτσι θα έχετε το πλεονέκτημα να μπορείτε να ζεστάνετε νερό για οικιακή χρήση ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν.

Μία ακόμα σημαντική λεπτομέρεια για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα έχει να κάνει με το σημείο που θα μπεί. Επειδή θα απαιτηθεί να γίνεται συχνή συντήρηση του, θα πρέπει το σημείο να είναι προσβάσιμο εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο τεχνικός να μπορεί να προσεγγίσει το σημείο ώστε να μπορεί να καθαρίσει το εσωτερικό του, να αλλάξει το ανόδιο ή άλλα μέρη τα οποία έχουν φθαρεί.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες λειτουργούν καλά μόνο το καλοκαίρι;

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν αποδοτικά όλο το χρόνο. Βασική προϋπόθεση για να πιάσουν το maximum της απόδοσής τους είναι να υπάρχει ηλιοφάνεια 3 έως 4 ωρών τις πρωινές ώρες. Ακόμα και το χειμώνα, οι επιλεκτικοί συλλέκτες, μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε ζεστό νερό παρότι οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Συμβουλές προστασίας του ηλιακού στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στις περιπτώσεις παγετού και χιονιού υπάρχει ο κίνδυνος να παγώσει το νερό στο δίκτυο του ηλιακού σας. Σε αυτή την περίπτωση δεν τον λειτουργείτε με την ηλεκτρική ενέργεια και αφήνετε μία βρύση να τρέχει ελαφρά ώστε να υπάρχει ροή νερού στις σωλήνες.

Κατά τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, θα ήταν καλό να σκεπάσετε τον συλλέκτη, ολόκληρο ή μέρος του. Με αυτή την κίνηση μειώνεται την καταπόνηση του από την υψηλή θερμοκρασία.

Πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί ο ηλιακός σε ένα άλλο σπίτι;

Δεν είναι καθόλου δύσκολη διαδικασία. Ο τεχνικός που έχει αναλάβει την εγκατάσταση, μπορεί να λύσει τον ηλιακό από το παλιό σας σπίτι και να τον μεταφέρει στη νέα κατοικία. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να έχει εμπειρία στη τοποθέτηση των ηλιακών ώστε να μην προκαλέσει κάποια ζημιά κατά τη διάρκεια της απεγκαταστασης.

Τι σημαίνει το σήμα CE που υπάρχει στα χαρακτηριστικά του;

Το CE είναι μία πιστοποίηση ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει κατασκευαστεί με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας των ηλεκτρικών συσκευών.

Πότε σας καλύπτει η εγγύηση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Η εγγύηση που δίνεται αλλάζει από τη μία κατασκευάστρια εταιρεία στην άλλη. Στην ελληνική αγορά το λιγότερο από δίνεται είναι οκτώ χρόνια για το μπόιλερ και 25 χρόνια για το συλλέκτη.

Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε είναι τις προϋποθέσεις που θέτει η κάθε εταιρεία για να ισχύει η εγγύηση. Οι περισσότερες εταιρείες ορίζουν ότι η εγγύηση ισχύει όταν θα κάνετε συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα κάθε 2 χρόνια. Αν παραλείψετε να κάνετε τη συντήρηση στο προκαθορισμένο διάστημα, τότε χάνετε την εγγύηση. Μάλιστα οι εταιρείες απαιτούν η συντήρηση του ηλιακού να γίνει από δικό του συνεργείο.

Πριν λοιπόν αγοράσετε κάποιον ηλιακό θερμοσίφωνα, καλό θα ήταν να συνυπολογίσετε στο συνολικό κόστος του και τα service των χρόνων που θα ισχύει η εγγύηση. Αν για παράδειγμα μία εταιρεία σας ζήτα 50 ευρώ κάθε δύο χρόνια για τη συντήρηση του ηλιακού και δίνει εγγύηση για 10 χρόνια, τότε στο κόστος αγοράς του θα πρέπει να υπολογίσετε επιπλέον τις πέντε φορές που θα χρειαστεί να καλέσετε τους τεχνικούς, δηλαδή 250 ευρώ.

Συντήρηση ηλιακού κάθε πότε;

Πολλοί καταναλωτές ρωτάνε:«Χρειάζεται να κάνετε συντήρηση του ηλιακού μου;». Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξασφαλίζει την καλή λειτουργία και απόδοση του.

Η συντήρηση του ηλιακού δεν είναι ένα κόλπο των κατασκευαστριών εταιρειών για να παίρνουν τα χρήματά μας.

Το μπόιλερ ενός ηλιακού δέχεται καθημερινά εκατοντάδες λίτρα νερού. Το νερό κουβαλά άλατα και βακτήρια τα οποία μένουν μέσα στο boiler. Αυτά με τον καιρό δημιουργούν στρώματα αλάτων τα οποία μειώνουν την απόδοση του ηλιακού σας και τελικά τρυπάν το εσωτερικό του.

Επίσης το κύκλωμα του ηλιακού περιλαμβάνει σιδερένια και χάλκινα εξαρτήματα. Για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης τοποθετείται ένα ανόδιο (ράβδος μαγνησίου) στο εσωτερικό του μπόιλερ. Κάθε ανόδιο έχει διάρκεια ζωής δύο με τρία χρόνια το πολύ. Αν δεν αλλαχτεί σε αυτό το χρόνο υπάρχει ο κίνδυνος να τρυπήσει το μπόιλερ λόγω της ηλεκτρόλυσης.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η συντήρηση του ηλιακού είναι απαραίτητη, γιατί επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του και επίσης βοηθά στην καλή ποιότητα του νερού πού φτάνει στη βρύση σας.

Πώς γίνεται η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Έρχεται ο τεχνικός στο χώρο σας και καταρχήν επιθεωρεί το εξωτερικό του ηλιακού. Εξετάζει με προσοχή όλο το κύκλωμα για τυχόν βλάβες η απώλεια νερού. Καθαρίζει τους συλλέκτες από τυχόν σκόνη ή άλλα στοιχεία που μειώνουν την απόδοση τους.

Στη συνέχεια συντηρεί το εσωτερικό μέρος. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή του ανοδίου, την απομάκρυνση των αλάτων, την επιθεώρηση της ηλεκτρικής αντίστασης και το καθαρισμό της ή την αλλαγή της αν χρειαστεί.

Στόχος της συντήρησης είναι να καταστήσει τον ηλιακό σας πιο αποδοτικό από πριν, να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του και να σας προσφέρει καθαρότερο νερό, εφόσον θα έχουν απομακρυνθεί τα άλατα και τα βακτηρίδια του εσωτερικού του.

Ποια εταιρεία έχει τους καλύτερους ηλιακούς θερμοσίφωνες;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι και πάλι σχετική. Γενικά οφείλουμε να πούμε ότι η χώρα μας είναι μέσα στους leaders παγκοσμίως στην κατασκευή ηλιακών θερμοσιφώνων. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται πάρα πολλές εταιρείες που παράγουν αξιόλογα προϊόντα.

Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ξεκινήσετε καθορίζοντας τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα που θέλετε. Δηλαδή την χωρητικότητα του σε λίτρα, το πόσους τύπους ενέργειας θα χρησιμοποιείτε, την περιοχή στην οποία είναι το σπίτι σας και τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε.

Στη συνέχεια κάντε μία έρευνα ανάμεσα στις διάφορες εταιρείες και επιλέξτε ένα γκρουπ τριών τεσσάρων με τις οποίες θα επικοινωνήσετε. Ρωτήστε τους για το κόστος της συντήρησης, κάθε πότε χρειάζεται να γίνεται και τι εγγύηση προσφέρουν. Πολλές φορές συνομιλώντας με κάποια εταιρεία θα μπορέσετε να πάρετε πολύ περισσότερες πληροφορίες για τον επαγγελματισμό της από ότι διαβάζοντας μόνο ένα site.

Αφού λοιπόν συνυπολογίσετε όλα τα παραπάνω (χαρακτηριστικά, τιμή, κόστος συντήρησης, εγγυήσεις) τότε θα μπορείτε από τις τρεις τέσσερις να επιλέξετε τη μία με την οποία θα συνεργαστείτε.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d