Οι προοπτικές στην αγορά ακινήτων

Οι Προοπτικές της Αγοράς Ακινήτων Μετά την Πανδημία (Μάϊος 2021)

Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει η πανδημία στην αγορά ακινήτων. Ευέλικτοι και «πράσινοι» χώροι γραφείων, σύγχρονα κτίρια logistics και κέντρα διαλογής εντός ή πέριξ του αστικού ιστού, ζήτηση για μεγαλύτερες κατοικίες ελέω τηλεργασίας και περιστολή των αναγκών για εμπορικά καταστήματα, αναμένεται να αποτελέσουν τις κυρίαρχες τάσεις της περιόδου μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν στελέχη της αγοράς ακινήτων που συμμετείχαν στο 4ο ετήσιο συνέδριο Prodexpo North για την αγορά ακίνητης περιουσίας της Βόρειας Ελλάδος.

Η Αγορά Ακινήτων Τώρα

Με βάση στοιχεία που προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, καταγράφεται μια στροφή προς περισσότερες νεόδμητες κατασκευές. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μανομενίδη, επίτιμο πρόεδρο της ΕΠΠΑ (Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας), φέτος παρατηρείται μια αύξηση της ζήτησης για νεόδμητα, τα οποία επέλεξε το 17,3% των αγοραστών, από 10,3% το 2020. Αντίστοιχα, έχει αυξηθεί σε 34,6% από 30,4% το ποσοστό εκείνων που προτιμούν την αγορά σπιτιού για την κάλυψη των οικογενειακών στεγαστικών τους αναγκών, ενώ άνοδο σε 22% από 18,1% έχουν καταγράψει και οι αγορές εξοχικών κατοικιών. Στον αντίποδα, το 30,7% των αγορών κατοικίας οφείλεται σε επενδυτικούς λόγους, έναντι 34,7% το 2020.

Επίσης, όλο και μειώνεται το ποσοστό των κατοικιών που αγοράζονται χρήζοντας ανακαίνισης. Το σχετικό ποσοστό ήταν πάνω από 50% το 2015, αλλά κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο έχει υποχωρήσει σε 32,5% κι επειδή αναπτύσσονται νέα ακίνητα, αλλά κι εξαιτίας του ότι έχει πλέον περιοριστεί το απόθεμα των πολύ φθηνών κατοικιών, που είναι κι εκείνες που κατά κανόνα απαιτούν ανακατασκευή/ανακαίνιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο τρίμηνο, οι κατοικίες που αποκτήθηκαν έναντι ποσού μέχρι 30.000 ευρώ, δεν ξεπέρασαν το 10,2%, από 27% το 2015. Στον αντίποδα, ακίνητα αξίας από 181.000 έως 350.000 ευρώ, αποτελούν πλέον το 16,5% της «πίτας» των πωλήσεων κατοικιών, έναντι μονοψήφιου ποσοστού (πέριξ του 5%) το 2015.

Αγορά Ακινήτων – Οι Προοπτικές

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα θα βρει την κτηματαγορά σε ανοδική πορεία, όπως τόνισε και ο Γεώργιος Κορμάς, Ανώτατος Γενικός Διευθυντής , Επικεφαλής Group Real Estate Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate. Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά ακινήτων επέδειξε σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που άλλοι κλάδοι δεν κατόρθωσαν να το επιτύχουν. Κατά τον κ. Κορμά, η τηλεργασία έχει επιδράσει στην αγορά κατοικίας, καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά ή ενοικίαση μεγαλύτερων ακινήτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ιδιωτικότητα. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται και αύξηση των δαπανών, καθώς οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι κινούνται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές κι επομένως πιο προσιτές οικονομικά, προκειμένου να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο ακίνητο με τα ίδια χρήματα. Πάντως, ο κ. Κορμάς δεν προβλέπει ένα μοντέλο πλήρους τηλεργασίας, ενώ θεωρεί ότι οι σύγχρονοι χώροι γραφείων υψηλών προδιαγραφών θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης.

Αναδημοσίευση από powergame.gr

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d