Μεγάλη ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες

Αύξηση της Ζήτησης για Παραθεριστικές Κατοικίες

Yψηλή ζήτηση για μόνιμες παραθεριστικές κατοικίες, καταγράφηκε στην χώρα μας, παρά την πανδημία, ενώ το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών συγκεντρώνουν οι ποιοτικές και πολυτελείς κατοικίες. 

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής σε ακίνητα Cerved Property Services που ανήκει στον διεθνή Ιταλικό Ομιλο Cerved Group, η ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες αυξήθηκε κατά 30%, με την Γλυφάδα, την Πάρο και τη Σαντορίνη να αποτελούν τους τρείς πρώτους προορισμούς για αγορά κατοικιών. Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προήλθε απο πολίτες της Αγγλίας,των ΗΠΑ, της Κύπρου, της Αυστραλίας και της Γαλλίας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε, αποτελεί η αγορά, από Ελληνα εφοπλιστή, των κατοικιών που αναπτύσσονται σε οικόπεδο που γειτνιάζει στον “Αστέρα Βουλιαγμένης” με το τίμημα της συναλλαγής να ξεπερνά τα 40 εκ ευρώ. Υψηλή επίσης ζήτηση καταγράφηκε για τις πολυτελείς κατοικίες του συγκροτήματος “Costa Navarino” καθώς και του συγκροτήματος Κοκοτού στην Ελούντα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Cerved Property Services κατά την τελευταία τριετία υπήρξε σημαντική μεγένθυνση στην αγορά κατοικιών με την κύρια αιτία να επικεντρώνεται στην συνεχή αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών η οποία και κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ για το 2019.

Παράλληλη η αύξηση των επισκεπτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οδήγησε σε ανάλογη αύξηση και των διανυκτερεύσεων.

Πόλος Έλξης η Golden Visa Παρά τον Covid19

Τα παραπάνω μεγέθη επηρεάσθηκαν σημαντικά απο την πανδημία παρόλη την συνεχιζόμενη άνοδο των αδειών παραμονής Golden Visa.

Εδικότερα κατά το β τρίμηνο του 2020 η σταδική έξαρση του Covid 19 οδήγησε σε σημαντική, κατά 60%, μείωση των ξένων επενδύσεων σε Real Estate σε σχέση με το β΄δίμηνο του 2019. Είναι επίσης άξιο αναφοράς ότι για το το σύνολο του 2019 μόλις το 25% των άμεσων ξένων επενδύσεων αφορούσε επενδύσεις σε Real Estate (1,5 δισ. ευρώ επι του συνόλου των 4,4 δισ. ευρώ).

Επίσης κατά το 2019 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ στις χορηγήσεις Golden Visa αφού εκδόθηκαν 3428 άδειες για αγορά ακινήτων με συνολική αξία τα 857 εκατ. ευρώ. Άξιον αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι το 74% των αδειών Golden Visa δόθηκε σε Κινέζους αγοραστές ακινήτων.

Παρόλη πάντως την εξέλιξη της πανδημίας η χώρα μας παραμένει, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, στους κορυφαίους προορισμούς σε χορήγηση ειδικών Αδειών Παραμονής.

Κατά την εξέλιξη της πανδημίας διατηρήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά κατοικιών για χορήγηση κάρτας Golden Visa. Αντίθετα οι εγχώριοι επενδυτές αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων διατηρούν στάση αναμονής αφού οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μειώθηκαν δραστικά λόγω του Covid19. Σημαντική ένδειξη για αυτό είναι ότι κατά το 2020 οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής μειώθηκαν κατά 49,5%, ενώ κατά το 2018 οι μεταβιβάσεις είχαν αυξηθεί κατά 59,6%.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και ως αποτέλεσμα αυτής μειώθηκε αισθητά ο ρυθμός ανακαίνισης αλλά και νέων επενδύσεων σε αστικά ακίνητα. Αυτό οδήγησε σε περιορισμό της προσφοράς ποιοτικών κατοικιών παρόλο ότι στην μετά τον Covid19 περίοδο αυξήθηκε έστω και σε χαμηλά ποσοστά ο ρυθμός έναρξης κατοικιών. Το αποτέλεσμα, ήταν σε αρκετές περιοχές της Αττικής, οι μέσες τιμές τους να διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Βασικές αιτίες για αυτό ήταν η Golden Visa και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης οι ασχολούμενοι με την ανάπτυξη ακινήτων που έχουν αγοράσει οικόπεδα σε ανταγωνιστικές τιμές συνεχίζουν να ολοκληρώνουν σταδιακά συγκροτήματα κατοικιών με μέσα επίπεδα τιμολόγησης.

Πηγή: capital.gr

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d