Τα Νότια Προάστια Στην Κορυφή του Real Estate

Η ζήτηση για ακίνητα και κατ’ επέκταση οι τιμές αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό, που- παρότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη επιστρέψει- μεσίτες κάνουν λόγο για επιστροφή στις εποχές πριν από την πανδημία. Τουλάχιστον αυτό φανερώνει η σημαντική ζήτηση που είναι υψηλότερη, σε σχέση με την προσφορά που εκδηλώνεται από όσους αναζητούν στέγη.

Ωστόσο, για τους γνωρίζοντες, κοινό μυστικό είναι ότι το «παιχνίδι» δε βρίσκεται τόσο στις παλαιές κατοικίες που κατασκευάστηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες. Αλλά σε αυτές που είναι σε τουριστικούς προορισμούς και μπορούν να φιλοξενήσουν εύπορους αλλοδαπούς, αλλά και ομογενείς ή άτομα που αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Τι μέλλει γενέσθαι στα αστικά κέντρα; Το «μυστικό» των επενδύσεων εντοπίζεται στα λεγόμενα serviced διαμερίσματα, όπου, δηλαδή, οι ένοικοι έχουν πρόσβαση σε σειρά υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη κτλ). Η τελευταία αυτή κατηγορία ακινήτων απουσιάζει από την ελληνική αγορά, με τις επενδυτικές εταιρίες να έχουν μόλις εντοπίσει το κενό, δρομολογώντας επενδύσεις.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Νεόδμητα υψηλών προδιαγραφών

Την υπαρκτή αυτή και ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες έχει εντοπίσει η Lamda Development, καθώς το οικιστικό κομμάτι βρίσκεται στην «καρδιά» της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό.  Το σχέδιό της εταιρείας προβλέπει, κατά την πρώτη πενταετία ανάπτυξης του Ελληνικού, τη διάθεση 800 κατοικιών, αριθμός που θα αυξηθεί σε 10.000 από τον έκτο χρόνο της παραχώρησης και ύστερα.

Η ζήτηση για τις κατοικίες στο Ελληνικό είναι, ήδη, μεγάλη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ ο ελεγχόμενος ρυθμός με τον οποίο αυτές βγαίνουν στην αγορά αποτρέπει το ενδεχόμενο συμπίεσης τιμών των υπόλοιπων κατοικιών στην Αττική Ριβιέρα.

Τα Νότια Προάστια οδηγούν την κούρσα

Στα Νότια Προάστια, εξάλλου, βρίσκεται ένα μεγάλο…κομμάτι του μέλλοντος του ελληνικού real estate, καθώς, βάσει εκτιμήσεων, τα επόμενα χρόνια οι εκεί συνοικίες υπολογίζεται ότι θα προσελκύσουν περί τα 2 εκατ. άτομα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή, η οικοδομική δραστηριότητα στις περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα καλπάζει, ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, «κλείνονται» συμφωνίες από τα σχέδια.

Ένα ακόμη, από τα μεγαλεπήβολα projects αφορά αυτό του αμερικανικού ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Hines και του ευρωπαϊκού επενδυτικού ομίλου ακινήτων Henderson Park με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός οργανωμένου συγκροτήματος 400 κατοικιών. Ουσιαστικά, επιδιώκεται η δημιουργία μίας νέας συνοικίας, όπου οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε κοινές υπηρεσίες και παροχές, δραστηριότητας αναψυχής και υπηρεσίες φύλαξης.

Η λίστα είναι μεγάλη, περιλαμβάνοντας την Άβαξ, η οποία σχεδιάζει την ανέγερση 16 κατοικιών, συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ.,  στην Λεωφ. Βουλιαγμένης στο Ελληνικό κοντά στον σταθμό του μετρό, έργο που έχει αξία άνω των 6 εκατ. ευρώ. Όπως και την Dimand που επενδύει στην κατασκευή περίπου 200 επιπλωμένων κατοικιών στον Πειραιά που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Για όσους…αμφιβάλλουν ότι οι προβολείς του εγχώριου real estate θα πέσουν στις νεόδμητες κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που θα χρησιμοποιηθούν είτε ως πρώτη είτε ως δεύτερη-εξοχική κατοικία, να σημειώσουμε ότι η Prodea δρομολογεί οικιστικές αναπτύξεις για τις οποίες εκτιμά ότι η ζήτηση θα αναθερμανθεί όταν επιστρέψουν οι επενδύσεις μέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας.

Πωλητήριο έχει μπει και σε αριθμό διαμερισμάτων που βρίσκονται στο οικιστικό συγκρότημα του Λυκαβηττού One Athens και διατίθενται από 600.000 ευρώ έως 6,6 εκατ. ευρώ (το ρετιρέ).

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d