Πως Ξεχωριζω τα Αληθινά Μαργαριτάρια;

Πως Ξεχωρίζουν τα Αληθινά Μαργαριτάρια

Σε συνεργασία με τους ειδικούς του Pearls Center σας δίνουμε έναν βήμα προς βήμα οδηγό για να ξεχωρίζετε τα αληθινά μαργαριτάρια από τις απομιμήσεις.

Δεν υπάρχουν πολλά κοσμήματα που να προσδίδουν αυτή τη χαρακτηριστική νότα κομψότητας που έχουν τα μαργαριτάρια. Τα αληθινά μαργαριτάρια είναι τα πλέον επιθυμητά πετράδια που αγοράζουν οι γυναίκες παγκοσμίως. Σαν ένα δώρο αξίας, τα μαργαριτάρια γοητεύουν τη μια γενιά μετά από την άλλη για αιώνες. Η ομορφία τους κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς, κάνοντας κάθε γυναίκα να ονειρεύεται ένα μαργαριταρένιο κολιέ ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με πέρλες.

Πως ξεχωρίζουμε όμως τα αληθινά μαργαριτάρια από τα ψεύτικα μαργαριτάρια, αλλιώς αποκαλούμενα faux ή συνθετικά μαργαριτάρια;

Faux vs Αληθινά Μαργαριτάρια

Ενώ μπορεί να είναι τέλεια στην εμφάνιση, τα faux μαργαριτάρια έχουν ασύγκριτα χαμηλότερη αξία από τα αληθινά. Η απαλή, ζεστή λάμψη των πραγματικών μαργαριταριών απουσιάζει στα ψεύτικα μαργαριτάρια. Αυτή η λάμψη είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που ξεχωρίζουν τα φυσικά μαργαριτάρια από τα λιγότερο ελκυστικά υποκατάστατα τους.

Με τη βοήθεια ειδικών, δημιουργήσαμε έναν πλήρη οδηγό για να σας βοηθήσουμε να ξεχωρίζετε τα αληθινά μαργαριτάρια από τα faux μαργαριτάρια. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για την αναγνώριση των πραγματικών μαργαριταριών. Έτσι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε τη δικής σας συλλογή κοσμημάτων με μαργαριτάρια χωρίς το φόβο ότι θα πέσετε θύμα κάποιων επιτήδειων εμπόρων. Σημαντικό επίσης είναι να μην ξεχνάτε να παρέχετε σωστή φροντίδα στα μαργαριτάρια σας εάν επιθυμείτε να παραμείνουν στην οικογένειά σας για πολλές γενιές.

Ο οδηγός μας θα εστιάσει επίσης στις χαρακτηριστικές ιδιότητες και τα είδη των πραγματικών μαργαριταριών, φυσικών ή καλλιεργημένων. Θα βρείτε λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιότητες των διαφόρων ειδών μαργαριταριών, που κάνουν πραγματικά αυτούς τους φυσικούς πολύτιμους λίθους τόσο ξεχωριστούς.

Εκτός της ασύγκριτης ομορφιάς τους τα κοσμήματα με μαργαριτάρια μπορούν να αποτελέσουν μια καλή μορφή επένδυσης. Εάν αναρωτιέστε γιατί ένα μαργαριταρένιο κόσμημα μπορεί να κοστίζει αρκετές φορές περισσότερα χρήματα απ’ ότι ένα εντυπωσιακό αλλά φτιαγμένο από faux μαργαριτάρια, τότε αξίζει να συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του οδηγού.

Πώς Ξεχωρίζω τα Αληθινά Μαργαριτάρια;

Είστε η υπερήφανη ιδιοκτήτρια ενός οικογενειακού κειμηλίου με μαργαριτάρια; Είστε γοητευμένος από ένα κόσμημα με μαργαριτάρια που θέλετε να αγοράσετε στην αγαπημένη σας; Εδώ είναι ο πλήρης οδηγός για την αξιολόγηση της αξίας των μαργαριταριών και τη διαφορά με τις απομιμήσεις.

Η θερμοκρασία του

Η θερμοκρασία είναι ο πρώτος βασικός δείκτης της αυθεντικότητας αυτών των πανέμορφων πολύτιμων λίθων. Λάβετε υπόψη ότι στην πρώτη επαφή με το δέρμα σας θα τα νιώσετε κρύα. Σύντομα όμως θα αρχίσουν να δανείζονται τη θερμοκρασία του σώματός σας και σταδιακά θα ζεσταθούν, φτάνοντας κοντά της. Αυτή η απαλή αίσθηση θερμότητας που θα αφήνουν στην αφή σας καθώς θα τα ψηλαφείτε, είναι ένα βασικό σημάδι ότι τα μαργαριτάρια σας είναι πραγματικά.

Τα μαργαριτάρια από γυαλί – μια κατηγορία ψεύτικων μαργαριτάριων που συναντάμε συχνά – έχουν την ίδια ψυχρή αίσθηση στην αρχή. Αυτή η χαμηλή θερμοκρασία παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα και όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα για αρκετή ώρα εξακολουθούν να δίνουν μια αίσθηση ψυχρότητας. Τα πλαστικά μαργαριτάρια είναι τα πιο εύκολα να εντοπιστούν ως απομιμήσεις. Θα διατηρούν τη θερμοκρασία δωματίου, ανεξάρτητα του πόση ώρα τα φοράτε. Ως εκ τούτου, η ευχάριστη δροσερή αίσθηση των πραγματικών μαργαριτάρια στερείται απουσιάζει τελείως όταν για παράδειγμα πρόκειται για ένα ψεύτικο μαργαριταρένιο κολιέ.

Η επιφάνεια και η λάμψη των μαργαριταριών

Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι μικρές ατέλειες και χτυπήματα στην επιφάνεια ενός μαργαριταριού είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι. Τα φυσικά ή καλλιεργημένα μαργαριτάρια αναπτύσσονται στο φυσικό περιβάλλον των θαλασσών όπου εκτίθενται σε ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Επίσης κατά τη διάρκεια της συλλογής τους, μπορεί να γίνουν μικρές ανεπαίσθητες γραντζουνίες στην επιφάνεια τους. Ασφαλώς δεν ισχύει το ίδιο για τα ψεύτικα μαργαριτάρια που βγαίνουν από καλούπια.

Οι συνθήκες των ωκεανών και των θαλασσών που αναπτύσσονται, διαμορφώνουν το μαργαριτάρι με μοναδικούς τρόπους, ακόμα κι αν μιλάμε για καλλιεργημένα μαργαριτάρια. Συνεπώς αν το μαργαριταρένιο κόσμημα σας αποτελείται από μαργαριτάρια που έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, λάμψη, στρογγυλότητα και τέλεια γυαλισμένη επιφάνεια, ίσως θα έπρεπε να ερευνήσετε μήπως πρόκειται για faux μαργαριτάρια και όχι αληθινά.

Είναι οι μικροσκοπικές ατέλειες που κάνουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικών μαργαριταριών και faux μαργαριταριών. Σε ένα κόσμημα με αληθινά μαργαριτάρια, αυτά δεν μπορούν να είναι ποτέ το ίδιο ακριβώς χρώμα, ακόμη και αν προέρχονται από την ίδια παρτίδα.

Να είστε προσεκτικοί για τις μικροσκοπικές ατέλειες και τις αναντιστοιχίες που προσδίδουν στα αληθινά μαργαριτάρια τη γοητεία τους και αφιερώστε μια στιγμή για να ελέγξετε τη λάμψη των μαργαριταριών. Η βαθιά λάμψη των μαργαριταριών τα κάνει να ξεχωρίζουν. Όταν το φως αντανακλάται από τους κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου που συνθέτουν το μαργαριτάρι, δημιουργεί τη λάμψη.

Τα ψεύτικα μαργαριτάρια έχουν μια αφύσικη λάμψη. Η γοητευτική, απαλή λάμψη των αληθινών μαργαριταριών είναι ασύγκριτα πιο πολυτελής και θελκτική για το ανθρώπινο μάτι.

Το χρώμα τους

Η δοκιμή του χρώματος δεν συνήθως ο πιο ακριβής τρόπος για να αξιολογήσετε εάν τα μαργαριτάρια σας είναι η αληθινά ή όχι. Σίγουρα όμως παρέχει μια πρόσθετη γνώση που συμπληρώνει τα υπόλοιπα κριτήρια.

Τα πραγματικά μαργαριτάρια συναντώνται σε διάφορα χρώματα. Ίσως έχετε θαυμάσει πανέμορφα μαύρα ή χρυσά μαργαριτάρια κατά τη διάρκεια των επαφών σας με κάποιον εξειδικευμένο οίκο μαργαριταριών. Ακόμα το λευκό είναι το πιο κοινό και χαρακτηριστικό τους χρώμα. Άλλες φορές θα βρείτε μαργαριτάρια σε ανθρακί ή σε πράσινη-σταχτύ απόχρωση.

Όταν το φως αντανακλάται στην επιφάνεια του μαργαριταριού, θα πρέπει να πάρετε μια γεύση από μια ξεχωριστή απόχρωση. Μια κρεμώδης λευκή απόχρωση στην περίπτωση των λευκών μαργαριταριών ή μια πράσινη προς το ανθρακί στην περίπτωση των μαύρων μαργαριταριών. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η απόχρωση των αληθινών μαργαριταριών είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιγραφεί.

Αυτό το ημιδιαφανές χρώμα στην επιφάνεια του μαργαριταριού φανερώνει την αξία του κοσμήματος. Αν και δεν είναι αλάνθαστο κριτήριο, το χρώμα μπορεί να δείξει τη διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά μαργαριτάρια και τα ψεύτικα.

Σχήμα

Το σχήμα ενός μαργαριταριού είναι μακράν ένα από καλύτερα κριτήρια της αυθεντικότητας του. Επικεντρώστε την προσοχή σας στο σχήμα ενός μαργαριταριού και ίσως έχετε την απάντηση στο ερώτημα «Πώς μπορώ να ξεχωρίσω τα αληθινά μαργαριτάρια;».

Στους περισσότερους καταναλωτές υπάρχει μια εικόνα για τα μαργαριτάρια, σύμφωνα με την οποία, κάθε ένα από αυτά πρέπει να είναι απόλυτα σφαιρικό. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Χαρακτηριστικότερη απόδειξη είναι τα φημισμένα South Seas Pearls. Από αυτά τα πολύτιμα μαργαριτάρια μπαρόκ έχουν μια μοναδική εμφάνιση με ακανόνιστα σχήματα απόρροια της φυσικής τους εξέλιξης.

Όσο για τους άλλους τύπους μαργαριταριών, ένα απόλυτα τέλεια στρογγυλό σχήμα μπορεί να σηματοδοτήσει ότι είναι ψεύτικα. Ένα τέλεια στρογγυλεμένο, απόλυτα λείο, χωρίς σημάδια μαργαριτάρι είναι πιθανό πώς δεν είναι αληθινό.

Το βάρος των μαργαριταριών

Ίσως ακούγεται περιττό, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό: τα αληθινά μαργαριτάρια είναι βαρύτερα από τα πλαστικά faux. Αντίθετα οι γυάλινες πέρλες θα είναι βαρύτερες από τα πραγματικά μαργαριτάρια.

Για να έχετε αλάνθαστο κριτήριο, η δοκιμή βάρους θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας συνολικής δοκιμής – όπου θα εξετάσετε τα μαργαριτάρια με βάση όλα τα παραπάνω κριτήρια.

Τα είδη των μαργαριταριών

Τα αληθινά μαργαριτάρια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται: σε θαλάσσια και γλυκού νερού. Από εκεί και πέρα στα θαλάσσια μαργαριτάρια υπάρχουν ποικιλίες ανάλογα με την περιοχή από όπου προέρχονται. Ας δούμε τα βασικότερα είδη που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

South Seas Pearls

Προερχόμενα από τα μαργαριτοφόρα στρείδια Pinctada Maxima, τα μαργαριτάρια νοτίων θαλασσών είναι μοναδικά. Η σπανιότητα τους, η απίστευτη φινέτσα και η ομορφιά τους, τα καθιστούν τα πιο ακριβά μαργαριτάρια στον κόσμο. Τα μεγέθη τους διαφέρουν από 9mm έως 20mm, ενώ τα χρώματα τους ποικίλουν από κρεμ και λευκό έως ανθρακί. Σε όποιο χρώμα και αν τα βρείτε, τα μαργαριτάρια αυτά θα κλέψουν την καρδιά σας.

Μαργαριτάρια Akoya

Τα μαργαριτάρια Akoya καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο στις φάρμες της Ιαπωνίας. Το χρώμα τους είναι λευκό ή κρεμ. Αυτό που τα κάνει πολύ εμπορικά είναι το σχεδόν τέλειο σφαιρικό σχήμα τους. Οι κατασκευαστές κοσμημάτων τα προτιμούν για κολιέ και βραχιόλια και ενίοτε για διακριτικά σκουλαρίκια με μαργαριτάρια.

Το μέγεθος των Akoya κυμαίνεται από 2mm έως 10mm. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος που βρίσκουμε εύκολα στο εμπόριο είναι μεταξύ 7-7.5mm. Από πλευράς τιμής τα Akoya είναι τα πιο προσιτά θαλάσσια μαργαριτάρια.

Μαύρα Μαργαριτάρια

Τα μαύρα μαργαριτάρια διακρίνονται για το πλούσιο χρώμα και την εξωτική αύρα που αποπνέουν. Κατά βάση καλλιεργούνται στην Γαλλική Πολυνησία, σε θάλασσες με ζεστά νερά. Χρωματικά τα περισσότερα μαύρα μαργαριτάρια Ταϊτής κινούνται στο φάσμα του γκρι. Θα τα βρείτε σε αποχρώσεις του σκούρου γκρι (που είναι σχεδόν μαύρα) μέχρι σχεδόν ασημένια. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ενδιάμεσα αυτή τη μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων, όπως γκρι, φιστικί, ασήμι, μαύρο, μελιτζανί.

Μαργαριτάρια Γλυκού Νερού

Όπως λέει και το όνομα τους καλλιεργούνται σε φάρμες σε λίμνες και ποτάμια της Κίνας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Εξαιτίας του ότι δεν έχουν σχηματιστεί με τη φυσική διαδικασία, έχουν διαφορετική πυκνότητα στον πυρήνα τους. Έχουν μεγαλύτερο πάχος από τα μαργαριτάρια Akoya. Η ανθρώπινη παρέμβαση καθορίζει αν θα γίνουν τέλεια στρογγυλά ή θα έχουν ακανόνιστα σχήματα. Τα χρώματα τους ποικίλουν και εξαρτώνται από την επεξεργασία που δέχονται.

Πως θα αποκτήσετε τα δικά σας αληθινά μαργαριτάρια

Σίγουρα τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να σας δώσουν ένα καλό εφόδιο για να αξιολογήστε το είδος στο οποίο ανήκουν τα μαργαριτάρια που κρατάτε και αν είναι αληθινά ή απομίμηση. Εντούτοις αν θέλετε να πληρώσετε την πραγματική αξία τους και να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε πέσει θύμα επιτήδειων, η ενδεδειγμένη επιλογή είναι να συνεργαστείτε με ένα αξιόπιστο οίκο μαργαριταριών. Αγοράζοντας από εκεί θα έχετε την εγγύηση ότι η τιμή που πληρώνετε ανταποκρίνεται στην αξία των μαργαριταριών που παίρνετε.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d