Φαγητό Πετράλωνα

Το Παραδοσιακό Σουβλάκι Συστήνεται Ξανά στον Πεζόδρομο στα Πετράλωνα

Εάν έχετε βρεθεί στα Κάτω Πετράλωνα, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι η γειτονιά είναι γεμάτη μπαρ και καφετέριες.  Αν και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης, η απουσία πολλών παραδοσιακών εστιατορίων με σουβλάκι και σπιτικά μαγειρευτά φαγητά είναι αξιοσημείωτη.

Και εάν έχετε βρεθεί στα  Πετράλωνα, τότε θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι είναι το μέρος όπου κατευθύνονται όλοι όσοι θέλουν να δοκιμάσουν διαφορετικές κουζίνες και να ζήσουν νέες γαστριμαργικές εμπειρίες. Για αυτό και ο Πεζόδρομος, το ανακαινισμένο παραδοσιακό εστιατόριο που βρίσκεται εκεί, στον σταθμό των Κάτω Πετραλώνων είναι «καταδικασμένο» να πετύχει. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους με αγάπη στο καλό ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, προμηθεύεται τις πρώτες του ύλες από μικρούς παραγωγούς και οι γεύσεις του θυμίζουν άλλες εποχές. Και κάνει επιτέλους αυτό που λίγοι κάνουν έως τώρα: παρουσιάζει το σουβλάκι τόσο στην μοντέρνα όσο και ουσιαστική εκδοχή του -αυτή που γνωρίζουμε και λατρεύουμε να τρώμε όλοι- δίνοντάς του έτσι τη θέση που του αξίζει στον γαστρονομικό χάρτη των Πετραλώνων.

Ο Σάββας ένας εκ των ιδιοκτητών του «Πεζόδρομου» μίλησε στο Growth Up για το όλο εγχείρημα, για τη φιλοσοφία του εστιατορίου, αλλά και για την αγάπη του στο σπιτικό φαγητό.

Από ποιους ξεκίνησε ο Πεζόδρομος και πότε;

Στη σημερινή μορφή του ξεκίνησε από την οικογένεια μας πριν 12 χρόνια. Η ανακαίνιση που άρχισε πριν από μερικούς μήνες, ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του;

Είχαμε την άποψη ότι το μαγειρευτό φαγητό και ειδικά το σουβλάκι είναι υποτιμημένο έδεσμα και ότι περιέχει δυναμική μεγάλου βεληνεκούς. Για τους περισσότερους το σουβλάκι είναι το ελληνικό fast food. Εμείς το βλέπουμε διαφορετικά. Θεωρούμε το σουβλάκι ένα ακόμα πιάτο της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.  Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας.

Για ποιο λόγο επιλέξατε τα Πετράλωνα και συγκεκριμένα την γειτονιά των Κάτω Πετραλώνων;

Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός γαστριμαργικός πολιτισμός βρίσκει στα Πετράλωνα ένα τόπο ελεύθερης έκφρασης που δεν βρίσκει εύκολα κανείς στον αστικό ιστό της πόλης.

Γιατί επιλέξατε την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και όχι κάποια mainstream επιλογή;

Εργάζομαι από πολύ μικρός στο χώρο της εστίασης και ειδικά στα εστιατόρια. Οι πρώτες εμπειρίες μου ήταν δίπλα σε μεγάλους Πολίτες σεφ που είχαν αναγάγει το μαγείρεμα σε ιεροτελεστία. Σε κάθε πιάτο τους έβαζαν μεράκι, τέχνη και πολιτισμό. Αυτό ήθελα να κάνω και στο δικό μου εστιατόριο στα Πετράλωνα.

Δεν μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να υποκύψετε στις σύγχρονες τάσεις;

Μελετώντας για χρόνια τη διατροφική αξία που έχει η ελληνική κουζίνα, τα μαγειρευτά φαγητά μας, τα θαλασσινά ακόμα και το σουβλάκι, όχι δεν θέλησα ποτέ να κάνω κάτι διαφορετικό. Αν για παράδειγμα εξετάσει κανείς πόσο μελετημένο είναι το μενού της Σαρακοστής, με τα νηστίσιμα μαγειρευτά φαγητά να παίρνουν τη θέση του κρέατος για 40 ημέρες είναι εκπληκτικό. Υπάρχει τέτοια ισορροπία και ομορφιά στην ελληνική διατροφή που δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να ψαχτώ κάπου αλλού.

Πείτε μας σας παρακαλούμε μερικά από τα αγαπημένα σας πιάτα.

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μερικά. Θα έλεγα ότι από κρεατικά φυσικά επιλέγω το παραδοσιακό σουβλάκι, λατρεύω τα θαλασσινά, ενώ από τα μαγειρευτά φαγητά μας ξεχωρίζω τους λαχανοντολμάδες και τα γεμιστά με ρύζι.

Πως μπορούμε να σας βρούμε;

Ο Πεζόδρομος είναι στην έξοδο του σταθμού του ΗΣΑΠ των Κάτω Πετραλώνων. Και επειδή πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να απολαμβάνεται παντού κάνουμε και delivery μέχρι αργά το βράδυ στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d