Growth Hacker

Growth Hacking: Ορισμός, Πληροφορίες και Ιστορίες Επιτυχίας

Ο business strategist της Bizz, που είναι ένα growth hacking marketing agency ειδικευμένο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μας μυεί στα μυστικά του νέου trend στη στρατηγική μάρκετινγκ.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης (από το 2010 και μετά), κάθε επιχείρηση αναζητά τρόπους για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Οι συνθήκες είναι αντικειμενικά δύσκολες και τα διαθέσιμα χρήματα για διαφήμιση όλο και λιγότερα. Το growth hacking υπόσχεται ότι μπορεί να δώσει διέξοδο σε όλα αυτά. Για αυτό το λόγο όλο και περισσότερες νεοφυείς εταιρείες υιοθετούν το growth hacking ως βασική στρατηγική marketing.

Τι Είναι το Growth Hacking

Εάν θέσετε σε 10 άτομα την ερώτηση «τι είναι το growth hacking» πιθανότατα θα λάβετε 10 διαφορετικές απαντήσεις. Υπάρχει ακόμη υπερβολική παρανόηση ή σύγχυση (και φόβος) γύρω από αυτόν τον όρο.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ απλό: το growth hacking είναι μια μεθοδολογία έξυπνων τεχνικών marketing που καθοδηγούνται από δεδομένα (data). Επικεντρώνονται στην επίτευξη γρήγορης και βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό κόστος.

Τo growth hacking ξεκίνησε από το χώρο της Silicon Valley. Με περιορισμένους προϋπολογισμούς marketing, οι ιδιοκτήτες νεοφυών επιχειρήσεων έπρεπε να βρουν νέους, καινοτόμους τρόπους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους γρήγορα και με ελάχιστο κόστος.

Το μυστικό για την επιτυχία του growth hacking βασίζεται σε συνεχείς δοκιμές και βελτιστοποίηση. Ο στόχος είναι να τεκμηριωθούν όλες οι γνώσεις που έχετε συλλέξει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας για να τις εφαρμόσετε στα επόμενα βήματα (ώστε να μην κάνετε τα ίδια λάθη ξανά!). Χάρη σε αυτήν την προσέγγιση μπορείτε να ξεκλειδώσετε το αναπτυξιακό σας δυναμικό, αποφεύγοντας να επαναλαμβάνεται λάθη που κοστίζουν. Και παρόλο που το growth hacking μπορεί να μοιάζει πολύ με το marketing με την πρώτη ματιά, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές

Το πεδίο δράσης του σχετίζεται με το σχεδιασμό της ιστοσελίδας, την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO), την πληρωμένη διαφήμιση στο internet (google ads, facebook ads), τα social media, την ανάλυση ιστοτόπων, τη δημιουργία περιεχομένου, τα διαφημιστικά κείμενα, τις σελίδες προορισμού κ.λπ.

Ακόμα περιλαμβάνει διαδοχικά πειράματα για να βελτιώνει συνεχώς το μείγμα marketing και τελικά την εμπειρία του πελάτη (user experience). Αυτή η βελτίωση θα οδηγήσει σε ταχεία, βιώσιμη αύξηση των πελατών του.

Από οικονομικής άποψης, σε αντίθεση με τα ακριβά παραδοσιακά μέσα, το growth hacking είναι μια διαδικασία που οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Δεν βασίζεται τόσο στο διαθέσιμο budget, αλλά στο κατά πόσο μπορεί αυτό να επενδυθεί σε ενέργειες με υψηλό ROI (return on investment).

To growth hacking είναι κάτι περισσότερο από ακόμα μια τακτική marketing.

Το growth hacking περιλαμβάνει να γνωρίζετε πώς να παρακολουθείτε και να επηρεάζετε το ταξίδι του πελάτη ανάμεσα στα διάφορα στάδια της επαφής του με την επιχείρηση σας. Από το να τον ελκύστε να μπει στο website σας για πρώτη φορά και ύστερα να επιστρέψει έως το να αγοράσει από εσάς ξανά και ξανά. Σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, πρέπει να καταλάβετε τα βασικά σημεία που καλείστε να διαχειριστείτε και να τα βελτιστοποιήσετε, ώστε να τον βοηθάτε κάθε φορά να περνάει στο επόμενο στάδιο.

Για παράδειγμα, ίσως έχετε πολλούς επισκέπτες στο eshop σας, αλλά αποτυγχάνετε να τους κάνετε πελάτες. Ποια μπορεί να είναι η αιτία; Το growth hacking δεν θα βιαστεί να δώσει μια γρήγορη απάντηση. Θα μελετήσει δεδομένα, θα διεξάγει πειράματα και τότε θα είναι σε θέση να αποφανθεί για το ποια είναι η αιτία. Κατανοώντας την αιτία του προβλήματος θα προτείνει λύσεις. Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί. Θα θέσει υπό δοκιμή τις λύσεις αυτές, ώστε να καταλήξει στην περισσότερο αποδοτική.

Το growth hacking είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ και συνεχίζει να επαναλαμβάνεται σε έναν ενάρετο κύκλο με την πάροδο του χρόνου.

Growth Hacker – Η Εμφάνιση του Όρου

Ο όρος “growth hacker” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα blog post από τον Sean Ellis το 2010. Συνοψίζει έναν growth hacker ως «ένα πρόσωπο του οποίου η πυξίδα είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη».

O growth hacker είναι πειθαρχημένος στην ιεράρχηση και δοκιμή ιδεών marketing και την ανάλυση των αποτελεσμάτων τους. Σκοπός του είναι να διαγνώσει ποιες τακτικές δούλεψαν καλύτερα και ποιες θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω. Αυτό είναι μια πολύ βασική προϋπόθεση που ενσωματώνεται στις περισσότερες στρατηγικές marketing, που κατευθύνονται από το mindset του growth hacking .

Στην εποχή μας ο growth hacker δανείζεται γνώσεις από διάφορα γνωστικά πεδία και τα «παντρεύει» με το παραδοσιακό marketing με σκοπό πάντα να μπορέσει να αναπτύξει την επιχείρηση του. Θα ήταν ίσως σκόπιμο ο όρος growth hacker να μετονομαστεί σε Marketer 2.0 για να τονίσει καλύτερα τη σημασία του για όλους τους οργανισμούς, τις νεοσύστατες εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Προφίλ του Growth Hacker

Για να γίνει κάποιος Growth Hacker δεν χρειάζεται να αποφοιτήσει από κάποια Πανεπιστημιακή σχολή. Επίσης δεν φτάνει να δηλώνει κάποιος Growth Hacker στα social media ή να είναι διπλωματούχος marketer ή web developer.

Ο επιτυχημένος Growth Hacker οφείλει να ξέρει πως να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές πρακτικές growth hacking marketing χαμηλού κόστους οι οποίες οδηγούν σε μετρήσιμη ανάπτυξη τις πωλήσεις!

Οι δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας Growth Hacker είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

  • Προσανατολισμός στην ανάπτυξη και μόνο
  • Μεθοδική εργασία ακόμα και με περιορισμένους πόρους
  • Εθισμός στη μελέτη, διαχείριση & ανάλυση δεδομένων
  • Συνεχής παρακολούθηση των τάσεων και των αλλαγών στο marketing
  • Διαρκείς πειραματισμοί με σκοπό να βρεθεί ο game changer
  • Δεν έχει στεγανά στο μυαλό του και δεν παραμένει προσκολλημένος σε ιδέες, πρόσωπα και διαδικασίες

Με μια φράση οι growth hackers είναι επαγγελματίες υψηλής εμπειρίας και ικανότητας που συνδυάζουν στο μέγιστο βαθμό τεχνικές γνώσεις, δημιουργικότητα και αναλυτική σκέψη.

Ιστορίες Επιτυχίας του Growth Hacking

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιρειών που έχουν αναπτυχθεί από start up σε πολύ κολοσσούς μέσω του growth hacking. Από αυτές τα τρία κορυφαία παραδείγματα περιελάμβανουνν: (i) το Paypal (ii) το Hotmail και (iii) το AirBNB. Και, ο κατάλογος συνεχίζεται, με σπουδαία success stories όπως το Dropbox, το Twitter, το Instagram, το Pinterest, το YouTube και άλλα.

Γι ‘αυτό, αξίζει να επενδύσετε σε μια στρατηγική growth hacking για την επιχείρησή σας. Εμπιστευτείτε ένα έμπειρο growth hacking agency που θα σας βάλει με επιτυχία σε αυτό το νέο τρόπο σκέψης.

Θα Είστε το Επόμενο Επιτυχημένο Case Study;

Ας ελπίσουμε ότι έχετε μια πολύ σαφή κατανόηση τώρα για το τι είναι το growth hacking. Να θυμάστε ότι στο τέλος της ημέρας, ο στόχος είναι να πετύχετε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, δαπανώντας όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.

Βεβαιωθείτε ότι θα βρείτε μια έμπειρη εταιρία growth hacking με το σωστό DNA για να σας βοηθήσει. Να θυμάστε ότι οι έμπειροι growth hackers δεν χρειάζονται γενναιόδωρους προϋπολογισμούς για να κάνουν τη δουλειά τους.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d