Ελληνική αγορά κατοικίας

Η Ανοδική Τάση στην Αγορά Κατοικίας Θα Παραμένει

Η αγορά κατοικίας, όπου επενδύουν πολλοί εγχώριοι και ξένοι αγοραστές ακινήτων, είχε αρχίσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να προσελκύει αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον προ κρίσης. Αιτία τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, όπως η αύξηση της αστικοποίησης, η έλλειψη προσφοράς οικονομικής κατοικίας και η αύξηση της ζήτησης για ενοικίαση σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Παράλληλα με το γεγονός ότι η στέγαση είναι βασική ανάγκη, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε διαμερίσματα προς ενοικίαση έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις επενδύσεις γραφείων σε ορισμένες αγορές φέτος, καθώς σταδιακά θεωρούνται επενδυτικά προϊόντα αιχμής, αναφέρει η RE/MAX Plus, το κορυφαίο μεσιτικό γραφείο στα νότια προάστια.

Τα πρόσφατα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας οικιστικών συγκροτημάτων στην Αθήνα, υποδηλώνουν ότι η τάση στην Ελληνική αγορά ακινήτου είναι ανοδική, παρά την εμφάνιση της πανδημίας. Η εμπιστοσύνη στον τομέα της κατοικίας βασίζεται κυρίως στη χαμηλή προσφορά καλής ποιότητας οικιστικού αποθέματος, λόγω της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας που επακολούθησε την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Τι θα γίνει μετά την πανδημία;

“Στη μετά Covid19 εποχή η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σταθερή αλλά προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα. Τα νοικοκυριά, θα αναζητήσουν ακόμη πιο συνειδητά οικίες που θα τους προσφέρουν καλή ποιότητα ζωής, ευέλικτους χώρους, προστασία από κινδύνους και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, η προσφορά οικονομικής κατοικίας θα είναι επίσης πολύ σημαντική, λόγω της ανόδου της ανεργίας και της πίεσης των εισοδημάτων” αναφέρει το γνωστό μεσιτικό γραφείο.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά πάσχει από έλλειψη προσφοράς καλής ποιότητας ακινήτων, ενώ το ενδιαφέρον περιορίζεται, ως επί το πλείστον, στην αγορά ακινήτων της Αθήνας και δευτερευόντως σε αυτήν της Θεσσαλονίκης.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d