Στην Αττική η Πλειοψηφία των Επενδύσεων σε Ακίνητα

Κυρίαρχο είναι το μερίδιο αγοράς της Αττικής, μεταξύ των επενδύσεων που πραγματοποίησαν το 2020 οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι πάνω από το 90% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν πέρσι στην αγορά ακινήτων από τις ΑΕΕΑΠ αφορούσαν ακίνητα στην Αττική. Εκτιμάται δε ότι το συνολικό ποσό δεν ξεπέρασε τα 265 εκατ. ευρώ, ενώ ορισμένες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν με αποδόσεις στα κατώτερα όρια της αγοράς, όπως ίσχυαν και πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Περίπου το 45% της επένδυσης σε ακίνητα κατευθύνθηκε προς χρήσεις γραφείων, ενώ σημαντικό ποσοστό επενδύθηκε σε επαγγελματικούς αποθηκευτικούς χώρους, ή σε γη που προορίζεται για την ανάπτυξη ανάλογων χρήσεων logistics (18%). Σε σχετική ανάλυσή της, η Noval Properties ΑΕΕΑΠ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ σημειώνει ότι “είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ΑΕΕΑΠ στρέφεται σταδιακά προς την ανάπτυξη ακινήτων και προς χρήσεις οι οποίες μέχρι τώρα είχαν προσελκύσει μικρό ή μηδαμινό ενδιαφέρον, όπως η οργανωμένη-εξειδικευμένη κατοικία εισοδήματος, οι φοιτητικές εστίες και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και προς τους αποθηκευτικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα”.

To 2021 είναι χρονιά αλλαγών στο Real Estate

Πάντως, σύμφωνα με την Noval, το 2021 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά δομικών αλλαγών στην αγορά ακινήτων. Η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί, με κυριότερο το έργο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι πιθανόν να αναδιαμορφώσουν ή και να μετατοπίσουν χωρικά τη ζήτηση τόσο των οικιστικών, όσο και των επαγγελματικών ακινήτων, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση και οι ρυθμοί αποκατάστασης των επιμέρους τομέων της αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των απωλειών που θα καταγραφούν μετά το πέρας των έκτακτων περιστάσεων και την άρση των μέτρων προστασίας των πληγέντων στο εσωτερικό της χώρας, από τις νέες συνθήκες που θα έχουν πλέον διαμορφωθεί ως προς τις συνήθειες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών κα φυσικά από το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Noval, “σημαντικό είναι, στην παρούσα συγκυρία, να προταχθούν ενέργειες για τη στήριξη μιας γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον τη βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις πράξεις αγοραπωλησιών, που έχουν αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα πολλών πράξεων και επενδύσεων”.

Πηγή: powergame.gr

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d