Μεγάλα Deals στην Αγορά Ξενοδοχείων το 2021

Η πανδημία όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά ευνόησε τις μεγάλες συναλλαγές και ανακοινώσεις νέων επενδύσεων στον κλάδο των ελληνικών ξενοδοχείων. Ξένοι επενδυτές, αλλά και παραδοσιακοί εγχώριοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, προχώρησαν σε συμφωνίες και ανακοινώσεις επενδυτικών σχεδίων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που όπως φαίνεται θα αλλάξουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία συμβούλων GBR Consulting, από την αρχή του 2021 και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 έχουν ανακοινωθεί συναλλαγές παγκόσμιας εμβέλειας.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά το 2021

Στα τέλη του 2020, η Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε. ξεκίνησε την ανακατασκευή του Hilton Athens, το οποίο έκλεισε τις πύλες του οριστικά στις 31 Ιανουαρίου 2022. Στα τέλη του 2024 αναμένεται να επαναλειτουργήσει υπό το πολυτελές brand Conrad της Hilton, διαθέτοντας 280 δωμάτια & σουίτες και 50 πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία θα λειτουργούν με τα εμπορικά σήματα Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences of Hilton. Ο τελευταίος όροφος θα ανακαινιστεί πλήρως και θα φιλοξενεί χώρους γαστρονομίας και διασκέδασης, θεματικούς εμπορικούς χώρους, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και ευεξίας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani / Ikos ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων στην περιοχή της Κισσάμου στα Χανιά Κρήτης μετά την οριστικοποίηση των συμφωνιών για την απόκτηση γης, που φτάνει σε έκταση τα 200.000 τ.μ. Το all-inclusive θέρετρο 5 αστέρων θα φέρει το όνομα Ikos Kissamos και θα διαθέτει 400 δωμάτια, μπανγκαλόου και βίλες σε μια παραλία 600 μέτρων. Η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου θα ξεκινήσει το 2023 και εκτιμάται ότι η λειτουργία του θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2025. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ. Στην Κέρκυρα η εταιρεία προχωρά στην ανάπτυξη του Ikos Odisia, στο πρώην ξενοδοχείο Club Med κοντά στον Ikos Dassia. Το νέο θέρετρο 5 αστέρων θα ανοίξει στις αρχές της τουριστικής περιόδου του 2023.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του ακινήτου Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο, στην M.A. Aggeliades Hellas έναντι ποσού 26,9 εκατ. ευρώ και μετά από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mitsis Hotels θα συνάψει στρατηγική συμφωνία για την εξαγορά και την αξιοποίηση της έκτασης των 1.328 στρεμμάτων. Στο πλαίσιο του ΕΣΧΑΔΕ θα αναπτυχθούν: 3 ξενοδοχεία (ένα 5 αστέρων με 480 δωμάτια, ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων με 100 δωμάτια και ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων με 120 δωμάτια), 20 βίλες, 90 βίλες/κατοικίες, πλήρης αναβάθμιση του υπάρχοντος γηπέδου γκολφ και της μαρίνας. Τον Ιούνιο του 2019 το Ταμείο Αξιοποίησης ολοκλήρωσε την πώληση του ακινήτου της νότιας Αφάντου στην Τ.Ν. Aegean Sun Investments του ομίλου Νικολαΐδη για ποσό 15,2 εκατ. ευρώ.

Μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας πλειστηριασμού που διενεργήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης, η REDS SA, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ, αναδείχθηκε μειοδότης (40,2 εκατ. ευρώ) για την αξιοποίηση ακινήτου στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες, Ηρακλείου Κρήτης. Το ακίνητο αφορά παραλιακή έκταση 345.567 τ.μ. Η REDS σχεδιάζει την ανάπτυξη ξενοδοχείων (4 και 5 αστέρων), συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο, εξοχικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο και άλλες χρήσεις. Η REDS προχωρά και στην επένδυση του Cambas Park στο πρώην οινοποιείο Cambas στην Παλλήνη της Αθήνας. Το πάρκο θα περιλαμβάνει χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού, εστίασης, καταστημάτων, καθώς και ξενοδοχείων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d