Επανακάμπτουν οι Ξένοι Επενδυτές Ακινήτων στην Αττική

H φετινή ανάκαμψη των επενδύσεων από το εξωτερικό αφορά περισσότερο αγορές εξοχικών κατοικιών, ιδίως πολυτελούς κατασκευής σε δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές, όπως επίσης και διαμερίσματα πολυτελείας στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές, με στόχο την εκμετάλλευση μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Την τελευταία διετία έχουν κατασκευαστεί αρκετές νεόδμητες κατοικίες ιδίως στα νότια προάστια, οι οποίες αγοράζονται και από ξένους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2019 είχαν επενδυθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων 1,45 δισ. ευρώ από ξένους αγοραστές. Οι φετινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό που θα μπορούσε να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι, κατά κανόνα, το δεύτερο εξάμηνο του κάθε έτους είναι πιο δυναμικό από πλευράς επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Επίσης, ειδικά φέτος, ένας επιπλέον θετικός παράγοντας είναι η σημαντική πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος, ιδίως από τον Ιούλιο και μετά.

Πάντως, με δεδομένο ότι οι τιμές πώλησης καταγράφουν πλέον έντονα ανοδική πορεία, υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι επενδυτές από το εξωτερικό να επιλέξουν να απόσχουν. Αυτό δεν είναι όμως απαραίτητα αρνητικό σενάριο, καθώς οι εν λόγω επενδυτές είναι κυρίως όσοι λειτουργούν κερδοσκοπικά, δηλαδή επιδιώκουν να αποκομίσουν ένα γρήγορο κέρδος από την αγορά και να μεταπωλήσουν αμέσως τα ακίνητα, συνήθως έπειτα από ένα – δύο χρόνια.

Τέτοιες κινήσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο μέχρι και το 2019, καθώς πολλοί επενδυτές (κυρίως Κινέζοι επενδυτές ακινήτων)αποκτούσαν παλιά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, τα ανακαίνιζαν και τα μεταπωλούσαν ύστερα από μερικούς μήνες με σημαντικό κέρδος.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία της ΤτΕ, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο οι τιμές αυξήθηκαν στην Αττική με ρυθμό της τάξεως του 6,4%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση άγγιξε το 4,4%.

Bizz.gr

Online shopping concept. Mobile phone or smartphone with cart on the screen. 3d